ACNEWS

A lét a tét: beperelték a kormányt a diákok 90 másodperc miatt

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Diákok egy csoportja beperelte a kormányt, mert az egyetemi felvételi vizsgájuk a tervezettnél 90 másodperccel korábban ért véget.
Hirdetés
Ad image

A dél-koreai tanulók fejenként 20 millió won (kb. 5,4 millió forint) kártérítést követelnek, ami egy évnyi tanulás és a vizsga megismétlésének költsége. Ügyvédjük szerint a hiba a többi diák vizsgájára is kihatott.

Az ország hírhedt főiskolai felvételi vizsgája, a Suneung egy nyolcórás maratoni vizsga, amely több tantárgyból egymás után írandó dolgozatokat tartalmaz. A Suneung az egyik legnehezebb vizsga a világon, és a tét nagyon magas.

Nemcsak az egyetemi helyezésekről és állásokról, hanem még a jövőbeli kapcsolatokról is dönt. Az évente megrendezésre kerülő esemény alatt számos intézkedést hoznak a diákok koncentrációjának elősegítésére, például lezárják az ország légterét és késleltetik a tőzsde megnyitását.

A legalább 39 diák által kedden benyújtott perben azt állítják, hogy a fővárosban, Szöulban lévő egyik vizsgahelyszínen korábban szólalt meg a csengő a koreai nyelv – a vizsga első tantárgya – alatt.

Néhány diák azonnal tiltakozott, de azt mondják, a felügyelők mégis elvették a papírjaikat. A tanárok még a következő szekció kezdete előtt felismerték a hibát, és az ebédszünetben visszaadták a másfél percet, de csak a papírokon maradt üres oszlopokat jelölhették be, és nem változtathattak a már meglévő válaszokon – írja a BBC.

A diákok elmondták, hogy annyira feldúltak voltak, hogy nem tudtak a vizsga további részére koncentrálni. Néhányan fel is adták és inkább hazamentek.

Ügyvédjük, Kim Woo-suk a helyi médiának elmondta, hogy az oktatási hatóságok nem kértek bocsánatot.

Nem ez az első eset, hogy diákok perelnek a túl korán kongatott csengő miatt. Áprilisban egy szöuli bíróság 7 millió won kártérítést ítélt meg azoknak a diákoknak, akik azt állították, hogy a 2021-es Suneung vizsgán hátrányos helyzetbe kerültek, mert a csengő két perccel korábban szólalt meg.

Más országokban pedig még magasabb lehet az ár. 2012-ben Kínában egy férfit egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, amiért négy perccel és 48 másodperccel korábban csengetett az országos főiskolai felvételi vizsga alatt egy Hunan tartománybeli iskolában.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés