ACNEWS

A németek kirúgnák a kancellárjukat

Olaf Scholz Fotó: Youtube
Olaf Scholz Fotó: Youtube
Nem egy ellenzéki vezetőt akarnak Olaf Scholz helyett, hanem a védelmi minisztert, Boris Pistoriust tennék meg kormányfőnek.
Hirdetés
Ad image

A felmérés szerint, a németek 64,3 százaléka azt kívánja, hogy a szociáldemokrata (SPD) kancellár, Olaf Scholz adja át tisztségét párttársának, Boris Pistoriusnak. Még az SPD bázisában is a legtöbben – 47,9 százaléknyian – a kormányfőváltás gondolatát támogatják, lehetőleg még a választások előtt.

Az INSA közvélemény-kutató társaság adati alapján, ha lehetőség lenne arra, hogy közvetlenül válasszanak új kancellárt, akkor Boris Pistorius legyőzné a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép CDU elnökét, Friedrich Merz-et. Ha viszont Scholz és Merz között kellene választani, a regnáló kancellár alul maradna, és az ellenzék próbálkozhatna a kormányalakítással – írja az EconomX.

„Boris Pistorius támogatottsági mutatói minden parlamenti párt táborában magasak, a szélsőbaltól a szélsőjobbig igen erős a választói rokonszerv iránta” – mondta a Bild-nek Hermann Binkert, az INSA vezetője.

A védelmi miniszter viszonylag új szereplő az országos politikában, alig egy éve került be a szövetségi kormányba. Azt megelőzően Alsó-Szászország tartomány belügyminisztere volt.

Mindeközben Németországot összeomlás fenyegeti, a farmerek már egy hete sztrájkolnak, és jelenleg Münchenben 5500 traktor halad több irányból a városközpont felé. A helyzet szerdától várhatóan még rosszabb lesz.

A Német Gazdaszövetség egyhetes akcióra hívta fel a farmereket, hogy demonstráljanak az ágazatnak nyújtott támogatások megszüntetése ellen. A fő téma a mezőgazdasági gázolaj adókedvezménye. A szövetségnek nem elég, hogy a berlini kormány törölte a megtakarítási tervek egy részét.

„Elveszik a mezőgazdaság jövőbeli életképességét. Mindenekelőtt végső soron a hazai, jó minőségű élelmiszerek biztonságos ellátását veszélyeztetik” – mondta Joachim Rukwied szövetségi elnök. „Reméljük, hogy a berlini kormány belátásra tér, és hogy a mezőgazdaságra nehezedő aránytalan terhek csökkennek. Ez a fő célunk a tüntetéseken”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés