ACNEWS

A nők gyakrabban esnek el a lépcsőn, mint a férfiak

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
De miért kockázatos dolog a lépcsőzés?
Hirdetés
Ad image

A cikk címe kissé hímsovinisztának tűnhet, de szó sincs erről, ugyanis egy tudományos tanulmány ad választ erre a kérdésre.

Megfigyelték az amerikai Perdue Egyetem diákjait és kiderült, hogy a fiatal nők – ellentétben a fiatal férfiakkal – előszeretettel végeznek egyszerre többfajta tevékenységet miközben lemennek a lépcsőn. Ráadásnak pedig ott vannak a gyönyörű, de korántsem biztonságos lábbelik. Amennyiben hozzávesszük a különböző táskákat és egyéb tárgyakat, amelyeket a kezükben egyensúlyoznak, könnyű rájönni, hogy máris kész a baj. Ez a magatartás gyakrabban fordul elő a nőknél, mint a férfiaknál.

Fontos megjegyezni, hogy a lépcsőn való elesés nagyobb valószínűséggel okoz sérüléseket, mint az egyéb típusú esések. 

Leggyakrabban a 3 év alatti gyerekek, a 20 év körüli fiatalok és a 85 év feletti idősek szoktak elesni vagy leesni a lépcsőn. A fiatal felnőttek közül pedig a nők 80 százalékkal gyakrabban sérülnek meg, mint a férfiak. Ez a legmagasabb sérülési arány minden korosztály és nem között, kivéve a nyolcvanas éveiket taposó vagy idősebb nőket.

HyeYoung Cho és Shirley Rietdyk, a Purdue Egyetem kutatói videóra vettek egy rövidebb és egy hosszabb lépcsőt, hogy alátámaszthassák megfigyeléseiket.

Kiderült, hogy a nők nem használnak kapaszkodót, nem figyelik a lépcsőt közlekedés közben; szandált, papucsot vagy magas sarkú cipőt viselnek. Előfordul, hogy személyesen vagy telefonon beszélgetnek, elektronikus eszközöket használnak, zsebre teszik a kezüket. Sokszor tartanak valamit a kezükben, és gyakran eltévesztenek egy-egy lépést.

Összességében az eredmények azt bizonyítják, hogy mindezek könnyen elterelhetik a figyelmet. Az is kiderült, hogy a fent felsoroltak sokkal veszélyesebbek lehetnek, mint egy-egy lépcsőfok átugrása vagy a lépcsőre tekintés, amit viszont a fiatal férfiak tesznek meg gyakrabban – írja az eurekalert.org.

„Az általunk megfigyelt fiatal nők kockázatosabb viselkedést tanúsítottak, mint a fiatal férfiak” – összegezték megfigyeléseiket a szerzők.

A jövőbeni tanulmányoknak még meg kell vizsgálniuk azokat a fiziológiai különbségeket is a két nem között, amelyek nagyobb sérülési kockázatot eredményezhetnek, mint például az erő vagy a reakcióidő különbségei.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés