ACNEWS

Amerika bemutatott Ukrajnának: nincs több pénz

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Amerika világos haditervet kér Zelenszkijtől erre az évre.
Hirdetés
Ad image

Az USA leállította a katonai felszerelések és fegyverek szállítását Kijevnek. Ezt John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője erősítette meg a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

„Kiadtuk az utolsó olyan segélycsomagot, amelyre rendelkezésre álltak a pénzeszközök. Az általunk nyújtott segélyek most leálltak” – mondta Kirby.

Az amerikai haditengerészet egykori tengernagya hangsúlyozta: „Az orosz támadások fokozódnak. Ukrajnának sürgősen szüksége van fegyverekre. A szükség most akut, különösen ezekben a téli hónapokba.”

A szuperhatalomnak azonban nincs pénze szövetségesére. Kirby szerint a további katonai segítség teljes mértékben a kongresszustól függ.

Az ünnepek alatti háromhetes szünet után az amerikai kongresszus ismét tárgyal az Ukrajnának nyújtandó segélyekről. A kért úgynevezett nemzetbiztonsági kiegészítés továbbra is blokkolva van. Hogy meddig, azt még nem tudni – írja a blick.ch.

Közben az amerikai politikusok fokozzák a nyomást Kijevre. A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint az USA Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt „világos haditerv” bemutatására sürgeti 2024-re vonatkozóan,

Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan személyesen fogja felvetni Zelenszkijnek a „stratégia kérdését”.

A Bloomberg nyílt feszültségről beszél Kijev és Washington között. Mindez akkor történik, amikor a háború lassan a harmadik évébe lép, az európai katonai segélyek is akadoznak, és a teljes gőzzel működő orosz hadiipar éjjel-nappal fegyvereket gyárt.

Mindeközben megdöbbentő állítást tett közzé a New York Times. Eszerint a Pentagon egy új jelentése azt állapította meg, hogy az amerikai tisztviselők több mint egymilliárd dollár értékű, Ukrajnába küldött katonai felszerelés sorsát nem követték megfelelően. Így azok jelenlegi helyzetéről sincsen információjuk. A szóban forgó felszerelés között vállról indítható rakéták, kamikazedrónok, valamint éjjellátó készülékek is vannak. Ugyanakkor a Pentagonnak egyelőre nincsenek arra vonatkozó bizonyítékai, hogy a felszerelések illetéktelen kezekbe kerültek volna.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés