ACNEWS

Amerikai titkosszolgálat: Zelenszkijt már megkerülik

Fotó: unsplash
Fotó: unsplash
Az ukrán titkosszolgálatok önállósodtak - már megkerülik az ukrán elnököt, nem tájékoztatják a provkációkról és a veszélyes manővereikről.
Hirdetés
Ad image

Május elején két drón támadta meg a moszkvai Kreml palotát – még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. De az amerikai hatóságok felfigyeltek rá. Elismerik, hogy a provokációt az ukrán titkosszolgálatok szervezték.

Lehet, az ukrán titkosszolgálat Zelenszkijt már semmibe veszi.  

Az amerikai hírszerző ügynökség orosz és ukrán tisztviselők közötti beszélgetések lehallgatásával szerezte meg ezeket az információkat – írja a The New York Times és a CNN amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva. Egyelőre azonban nem lehetett megmondani, hogy pontosan ki áll a támadás mögött, és hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tudta-e. Alighanem megkerülték.

A The New York Times forrásai nem hisznek abban, hogy az ukrán kormány utasítást adott volna a Kreml megtámadásra. Amerikai tisztviselők szerint az ukrán ügynökök egymástól függetlenül működnek. Zelenszkij ezért nem értesül minden titkos műveleti tervről. Azt is mondják, hogy nem ad közvetlen utasításokat a titkosszolgálatoknak, hanem csak általános irányt ad tevékenységükhöz.

Emellett amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy az ukrán hírszerzés lehet felelős a Kreml ideológusa, Alekszandr Dugin lánya, Darija Dugina meggyilkolásáért és Vladlen Tatarszkij orosz propagandista meggyilkolásáért is. Lehetségesnek tartják a kijevi felderítés bevonását is az orosz határvidéken folyó harcokba. A hivatalos ukrán fél tagadja, hogy bármi köze lenne ezekhez a támadásokhoz.

„Rögtön mondtuk, hogy a kijevi rezsim áll a háttérben – jelentett ki Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtószóvivője a hírre reagálva. „Tudjuk, tisztában vagyunk vele, és ezt figyelembe vesszük a további lépéseink során”.

Mint emlékezetes, két drón tartott május 3-án éjjel a Kreml felé, és közvetlenül a moszkvai kormányzati negyed teteje fölött robbant fel. Az interneten keringő képek azt mutatják, hogy az egyik drón lánggömbként a Kreml kupolájára zuhant, a másik pedig darabokra tört, amint nekiütközött egy orosz trikolórt viselő zászlórúdnak.

Az orosz fél ezt „tervezett terrortámadásnak és az Orosz Föderáció elnökének életére törő kísérletnek” tekintette, és Ukrajnát okolta. A független szakértők véleménye megoszlott. Míg egyesek úgy vélték, hogy maga Moszkva szervezett provokációt, mások azt feltételezték, hogy Ukrajna áll a háttérben.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés