ACNEWS

Amerikai zászlódíszbe öltöztették Glasgow belvárosát, ahol az Indiana Jones-film forog

Csillagsávos lobogók lengtek az épületek utcai homlokzatán, mivel a skót városban az 1960-as évek New Yorkjából azt a jelenetet forgatják, mikor az Apolló-11 küldetés asztronautái hazatértek.

Hirdetés
Ad image

Csillagsávos lobogók lengtek az épületek utcai homlokzatán, mivel a skót városban az 1960-as évek New Yorkjából azt a jelenetet forgatják, mikor az Apolló-11 küldetés asztronautái hazatértek.

A BBC News emlékeztetett arra, hogy a sorozat ötödik epizódjában is Harrison Ford játssza Indiana Jones szerepét, és a szereposztásban ezúttal Pheobe Waller-Bridge és Mads Mikkelsen is látható.

A glasgow-i forgatási helyszínt júniusban építették fel a belvárosban, így a járókelők is kaphattak egy kis ízelítőt a filmjelenet díszleteiből.

Az egyik felirat azt hirdeti, hogy „New York üdvözli Armstrongot, Aldrint és Collinst”, akik az Apolló-11 fedélzetén először jutottak el a Holdra 1969-ben.

Hazatérése után a három űrhajóst több milliós tömeg köszöntötte a New Yorkban és Chicagóban megrendezett felvonulásokon 1969 augusztusában.

A glasgow-i helyszínen James Mangold, a film rendezője is próbált a színészekkel.

A film forgatását Glasgow városa is támogatta, engedélyezték, hogy a stáb bolthelyiségeket béreljen és utakat zárjon le, ahol erre a felvételek miatt szükség volt.

Colin Edgar glasgow-i szóvivő elmondta, hogy ezeket a lehetőségeket nem fizettetik meg a produkciókkal, mivel a filmek gazdasági hasznot hoznak a városnak.

Mint magyarázta: a városban járókelők azzal, hogy fotózzák a díszleteket, és a képeket felteszik a közösségi médiára, jó reklámot csinálnak a helynek. „Az ilyesmi vonzza a turistákat, akik itt költik el a pénzüket, de egyúttal a filmes és televíziós produkciók körüli munkahelyeket is támogatja” – tette hozzá.

Edgar szerint Glasgow építészete „komoly vonzerőt jelent” a filmipar számára, mivel a világ számos városának szerkezetét vették mintául. „Glasgow rácsszerkezettel épült, ami megkönnyíti egyes részeinek lezárását a filmezéshez. Sok hasonlóan kialakított észak-amerikai város filmes helyszínéhez éppen Glasgow a megfelelő hely” – hangsúlyozta.

Ford júniusban járt Skóciában a film forgatása miatt. A 78 éves filmsztárt az észak-yorkshire-i Grosmontban és Tynesidében is látták.

A színész 1981-ben tűnt fel először a filmvásznon Indiana Jones szerepében, Az elveszett frigyláda fosztogatói című Steven Spielberg-filmben. Ezt követte az India Jones és a végzet temploma 1984-ben, majd 1989-ben az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, végül 2008-ban az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága.

Az ötödik epizódon régóta dolgoznak, közben több forgatókönyvíró fordult meg a produkciónál, amit a pandémia is hátráltatott.

Az egyelőre cím nélküli filmet várhatóan 2022 júliusában láthatja a közönség. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés