ACNEWS

Angela Merkel szépsége 55 ezer euróba fáj a németeknek

Fotó: Raimond Spekking/wikimedia.org
Fotó: Raimond Spekking/wikimedia.org
A nyugdíjas kormányfő több pénzt költ, mint bármelyik elődje. De a számlák nem csupán a személyzet és a hivatali autók költségeit tartalmazzák. Az egykori kancellár drága stílusát is az állam fizeti.
Hirdetés
Ad image

A frizura tökéletes, a smink profi. Igaz, hogy a 2021-es év végétől már nem Angela Merkel Németország kancellárja, de nyugdíjba vonulása óta is számtalan támadás éri. Mióta elhagyta a kancelláriát, a szövetségi hivatal például több tízezer eurót költött Angela Merkel külsejére. Ennek pedig, – érthető módon – az Adófizetők Szövetsége finoman szólva sem örül.

Csak a tavalyi évben 37 750 euróba került a volt kancellár stylistja. A kozmetikusért és a fodrászért pedig 55 ezer eurót fizetett a szövetségi kormány – erősítette meg a hivatal a Tagesspiegelnek. Merkel saját berlini „mesterfodrászt és sminkmestert” alkalmaz a stylingjához. A „Tagesspiegel” szerint ez a szolgáltatás tavaly 37 780 euróba került, idén eddig 17 200 euróba. Ezenkívül még utazási- és szállásköltségeket is fizetni kell, amikor a stylist elkíséri Merkelt a találkozókra.

De hogyan lehet, hogy az állam fizeti a volt kancellár szerepléseit? A Tagesspiegel kérdésére a kancellári hivatal azt írja: „A költségek átvállalása a folyamatos hivatali feladatok ellátásához kapcsolódik, függetlenül attól, hogy azok nyilvánosak vagy nem nyilvánosak”. A kancellári hivatal nem figyeli azt, hogy Merkel hány és milyen nem nyilvános találkozókon vesz részt. Éppen ezért nem lehet nyomon követni, hogy hány különböző megjelenést vállal – írja a blikk.ch.

De nem csak Angela Merkel megjelenése kerül sok pénzébe az adófizetőknek. A szövetségi kancellária még több pénzt fizet a jelenlegi kancellár, Olaf Scholz stylingjáért. A kancellári hivatal „kozmetikára és frizurára” költött tételei idén már 21 808 eurót vettek ki a kasszából. Az erre költött összeg tavaly 39 910 euró volt.

Ennek fényében az Adófizetők Egyesületétől csak úgy záporozik a kritika a kormányra. Reiner Holznagel elnök a Tagesspiegelnek azt mondta, hogy nehéz megmagyarázni az adófizetőknek, „hogy a politikusok sminkeseit és fodrászait is nekik kell fizetniük”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés