ACNEWS

Az oroszok szégyene után, most India tör a Holdra

Pixabay
Pixabay
Míg az oroszok kudarcot vallottak, India szerencsét próbál. Szerdán egy űrszondát akarnak leszállítani a Holdon.
Hirdetés
Ad image

A Chandrayaan-3 (szanszkrit: holdjáró) szondát szállító rakéta július 14-én indult az űrbe a dél-indiai Sriharikota szigetéről. A tervek szerint ma, délután fél három körül landol, ezzel a világ legnépesebb országa bekerül a Holdra szállók exkluzív klubjába. Eddig csak az Egyesült Államoknak, Oroszországnak és Kínának sikerült leszállnia a Föld kísérőjére. Az indiai misszió költségei – mintegy 66 millió eurónak megfelelő összeggel – lényegesen alacsonyabbak voltak, mint más országoké.

Szakértők szerint India a meglévő űrtechnológiák másolásával és adaptálásával tudja alacsonyan tartani a költségeket. Ráadásul az országnak sok magasan képzett mérnöke van, akik sokkal kevesebb pénzt kapnak, mint külföldi kollégáik.

Négy évvel ezelőtt India már megpróbált rakétát küldeni a Holdra. Akkor nem sokkal a tervezett leszállás előtt megszakadt a kapcsolata a földi irányítóközponttal – írja a blick.ch

Oroszország néhány nappal ezelőtt saját kísérletet tett a Luna-25 szonda Holdra szállására. A leszállás közben azonban összetört. Holdra csapódásának fő oka az a hajtómű volt, amelynek a leszállás előtti utolsó pályára kellett volna juttatnia a szondát. Ez a motor az eredetileg tervezett 84 másodperc helyett 127 másodpercig volt bekapcsolva – magyarázta utóbb Jurij Boriszov, a Roszkozmosz vezetője. A Szovjetunió utoljára 1976-ban juttatott szondát a Hold felszínére.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés