ACNEWS

Az ukrán nőknek 23 éves kortól harcolniuk kell

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Ukrajnában mindenkinek katonai szolgálatot kell teljesítenie – férfiaknak és nőknek egyaránt. Ezt az álláspontot Jurij Fedorenko, az Ukrán Fegyveres Erők Achilles-csapásmérő pilóta nélküli légijárművek századának parancsnoka fejtette ki a Army TV-nek adott interjújában.
Hirdetés
Ad image

Az ukrán kormány szerint jelenleg 65 ezer nő szolgál az ukrán fegyveres erőkben, mintegy 40 százalékkal több, mint 2021-ben, az orosz teljes körű inváziót megelőző évben. Szinte mindegyikük önkéntes. A női katonák aránya Ukrajnában alacsonyabb, mint a legtöbb NATO-országban – 7,3 százalék. Az Egyesült Államok reguláris fegyveres erőiben a nők aránya az elmúlt években folyamatosan meghaladta a 17 százalékot, az Egyesült Királyságban pedig 11 százalék felett van.

„Őszintén hiszem, hogy minden ukránnak katonai szolgálatot kell teljesítenie – férfiaknak, nőknek. Már 18 éves kortól. Az ellenségeskedésekben való részvételt 23 éves kor után kell vállalni. Vagyis nem 25 éves kor után. Itt a 24. életév pontosan az, aminek lennie kell. Addigra mindenkinek rendelkeznie kell katonai szakterülettel, értenie kell, hogyan működik” – mondta a katona.

A mozgósítottak jelenlegi kiképzésével kapcsolatban Fedorenko megjegyezte, hogy mindenki egy hónapig általános katonai kiképzésen vesz részt, de ennek minősége a kiképzőközponttól függ.

Amint arról az UNIAN beszámolt, a május 18-án hatályba lépett új mozgósítási törvény több rendelkezést is tartalmaz a katonai szolgálatra kötelezett férfiakra vonatkozóan. Ugyanakkor a mozgósítási törvény 1. cikkelye meghatározza, hogy mi lesz a nők katonai nyilvántartása. Az orvosnők továbbra is kötelesek jelentkezni. Más szakmák képviselői tetszés szerint regisztrálhatók. A nők mozgósítása Ukrajnában kizárólag önkéntes. Még az orvosnőket sem lehet a beleegyezésük nélkül besorozni a hadseregbe.

Oksana Hrihorieva, a szárazföldi erők parancsnokának nemekért felelős tanácsadója a The Timesnak adott áprilisi interjújában azt mondta, hogy az országnak fel kell készülnie arra, hogy a következő években a nőket is mozgósítani kell. Ezért – mondta – Ukrajnának el kellene fogadnia a nők katonai szolgálatra történő besorozásának politikáját az izraeli modell szerint. Mint lap megjegyezte, a jelenleg az ukrán hadseregben szolgáló nők kevesebb mint egytizede teljesít aktív harci feladatokat, a többiek orvosként, felderítőként és adminisztrátorként dolgoznak. Csak 2018-ban engedélyezték, hogy a nők harci pozíciót töltsenek be.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés