ACNEWS

Az ukránok csapást mértek az oroszokra Törökországban

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
Törökország egyre több ukrán napraforgót importál, sőt, már olajat is vásárol. Ezzel nemcsak az orosz, de a magyar gazdáktól is elvették a piacot.
Hirdetés
Ad image

Korábban Törökország volt az orosz termelésű napraforgóolaj fő vásárlója, azonban 2022-ben, a gabonakereskedelem megnyitása után Ukrajna aktívan elkezdte exportálni a növényt a régióba.

„Törökország áttért arra, hogy Ukrajnából importáljon olajat, ami elárasztotta a piacot. Ennek ellenére a törökök továbbra is a harmadik legnagyobb vásárolói az orosz olaj- és zsírtermékeknek” – idézte unian.ua Mihail Malcevet, az Olaj- és Zsírszövetség ügyvezető igazgatóját.

A szakérő elmondása szerint Ukrajna tavaly aktívabban kezdte el védeni a feldolgozóiparát, de Törökországban a földrengések és a kedvezőtlen időjárás következtében csökkent a növények betakarítása. Így az ország kénytelen több terméket vásárolni külföldről, így Ukrajnából is.

Ezzel párhuzamosan tavaly harmadával csökkentette Törökország az oroszoktól vásárolt napraforgóolaj mennyiségét, ám továbbra is kulcsfontosságú maradt számukra az oroszok exportja.

„Törökország a legnagyobb vásárlója a napraforgónak és a napraforgóolajnak a fekete-tengeri régióban. Évente mintegy 1,4 millió tonna napraforgóolaj kell a hazai szükségletei fedezésére” – tette hozzá a szakértő.

A fentiek pedig a magyarokat is érintették. Bár azt pontosan nem tudni, hogy hazánk mekkora mennyiséget exportált napraforgóból a törököknek, azonban az látszik, hogy a magyar export is csökkent. 2023 első három negyedévében 142,7 ezer tonna volt a kivitel mennyisége, ami 33,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ebből származó bevétel ezzel arányosan, 31,2 százalékkal csökkent.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés