ACNEWS

Az USA tombol: Kína kémbázist telepít Kubába

Fotó: illusztráció - pixabay
Fotó: illusztráció - pixabay
Persze, hogy mindenki mindent tagad, egy titkos megállapodást nem lehet elismerni. És ami "nincs", mert titkos, amiatt nem lehet nyilvánosan tombolni. Csak titokban.
Hirdetés
Ad image

Kína titkos megállapodást kötött Kubával egy elektronikus lehallgató létesítmény létesítéséről a Floridától mintegy 160 kilométerre fekvő szigeten – jelentette a Wall Street Journal, de az amerikai és a kubai kormány erősen kétségbe vonta a jelentést.

Egy ilyen kémlétesítmény lehetővé tenné Peking számára, hogy összegyűjtse az Egyesült Államok délkeleti részének elektronikus kommunikációját, ahol számos amerikai katonai támaszpont található, valamint azt is, hogy megfigyelje a hajóforgalmat – írta a lap. Állítólag a két ország elvi megállapodásra jutott, Kína „több milliárd dollárt” fizet Kubának a lehallgatóállomás engedélyezéséért – írja a Journal.

„Láttuk a jelentést. Nem pontos” – mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a Reutersnek. Azt azonban nem részletezte, hogy szerinte mi a hibás. Azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak „valódi aggodalmai” vannak Kína és Kuba kapcsolatával szemben, és szorosan figyelemmel kíséri azt.

Havannában a kubai külügyminiszter-helyettes, Carlos Fernández de Cossio „teljesen hazugnak és alaptalannak” minősítette a jelentést, és amerikai koholmánynak nevezte, amelynek célja, hogy igazolja Washington több évtizedes gazdasági embargóját a szigetországgal szemben. Kuba elutasít minden külföldi katonai jelenlétet Latin-Amerikában és a Karib-térségben.

A bejelentett megállapodásra akkor került sor, amikor Washington és Peking óvatos lépéseket tesz a feszültség enyhítésére, amely azután éleződött ki, hogy februárban egy feltételezett kínai magaslégköri kémléghajó átrepült az Egyesült Államok felett, mielőtt az amerikai hadsereg lelőtte azt a keleti partoknál. Bob Menendez szenátor, a szenátus külügyi bizottságának demokrata elnöke azt mondta, hogy ha a jelentés igaz, az „közvetlen támadás lenne az Egyesült Államok ellen”.

Az USA azonban már régóta kémkedik Kína szomszédságában. Széles körben elterjedt hírek szerint Tajvant a szárazföld lehallgatóállomásaként használja, és rendszeresen repülnek kémrepülőgépek a Dél-kínai-tengeren.

(Elemzés: TheGuardian)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés