ACNEWS

Bajt okoz, ha napi rutin kollagén szedése?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Hirdetés
Ad image

Bár pozitív hatásai vitathatatlanok, de kérdés, hogy vajon tényleg szükségesek-e a napi rutinunk beépítésébe.

Az italoktól kezdve a tablettákon át egészen a porokig szinte mindenhol felbukkan a kollagén. A test szilárdságáért felelős szerkezeti fehérje egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen úgy vélik, segít javítani a haj, a bőr és a körmök minőségén, valamint támogatja az ízületeket és csontokat.

A kollagén a szervezetben természetesen előforduló fehérje, amely kulcsszerepet játszik a sejtek és szövetek szerkezeti vázának kialakításában, amely biztosítja a bőr, a csontok és a kötőszövet támaszát, szilárdságát és rugalmasságát. A kollagén fontos szerepet játszik továbbá a sejtfolyamatokban is, beleértve az immunválaszt, a sejtkommunikációt és a szövetek helyreállítását, valamint részt vesz a szövetek helyreállításához és fenntartásához szükséges folyamatokban.

A kollagén-kiegészítőket tabletta, por és helyileg alkalmazható formában árulják, az ízületi fájdalmak és a bőr kiszáradásának kezelésére.

Az élelmiszerboltok polcait böngészve három különböző típusú kollagén-kiegészítőt találni: szarvasmarha, hal és vegán – mindegyik más-más célt szolgál a szervezetben.

A szarvasmarha-kollagén bizonyítottan a leghasznosabb a bőr egészsége szempontjából , beleértve a rugalmasság elősegítését, a ráncok csökkentését és a bőr nedvességtartalmának növelését.

A tengeri kollagén a halak bőréből származik. Tanulmányok szerint a tengeri kollagén előnyös a porcok, a bőr egészsége, a csontok regenerálódása, valamint a ránctalanító hatás és a sebgyógyulás szempontjából. Ezenfelül nagyobb lehet a felszívódási aránya, mint a szarvasmarha-kollagénnek.

A vegán kollagén jellemzően egy marketing kifejezés olyan vegán összetevőkre, amelyek segítenek a saját természetes kollagéntermelésünk felépítésében. Ezek az összetevők közé tartoznak az aminosavak, vitaminok és ásványi anyagok, mint például a C-vitamin és a réz.

De van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani, mielőtt a kollagén-kiegészítőket a napi rutin részévé tenné, mivel szedésüknek akár negatív következményei is lehetnek.

„A kollagén-kiegészítők emésztési panaszokat okozhatnak, például puffadást, székrekedést vagy hasmenést” – magyarázta egy szakember. A túl sok kollagén szedése szintén puffadást okozhat. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt elkezdene kollagén-kiegészítőket szedni, mivel ezek reakcióba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, például a vérhígítókkal, és növelhetik a vérzés kockázatát. Ezenkívül egyes kollagén-kiegészítők nehézfémekkel, például ólommal vagy higannyal szennyezettek lehetnek, különösen, ha halból vagy más tengeri forrásból származnak.

Bár pozitív érvek támasztják alá a kollagén beiktatását a napi rutinba, fontos megjegyezni, hogy a kollagén-kiegészítők hatékonyságát még mindig tanulmányozzák. A kollagéntől nem biztos, hogy 10 évvel fiatalabbnak fogunk tűnni, azonban észrevehetsz javulást a bőröd minőségében. Végül, a kollagén-kiegészítők nem helyettesítik az egészséges életmódot. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a folyadékpótlás, az elegendő alvás és a rendszeres testmozgás mind fontos az általános egészség megőrzéséhez – írja a health.com

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés