ACNEWS

Balesetveszélyesek a kismamáknak javasolt biztonsági övek

Pexels
Pexels
A hagyományos biztonsági övek használatát javasolják a szakemberek a kismamáknak is.
Hirdetés
Ad image

A múlt heti Kecskemét határában bekövetkezett tragikus balalesetben meghalt a terhes kismama és később a császármetszés után a kisbaba is. Az anyuka nem volt bekötve, valószínűleg azért, mert a biztonsági öv nagyon kényelmetlen az áldott állapotú nőknél. Felvetődött, hogy olyan kiegészítőket kéne beszerelni, ami balesetben is védi az anyukát.

A Német Autóklub (ADAC) különféle megoldásokat tesztelt.

A különböző méretű terhes babákkal végzett ütközési tesztek szerint a kiegészítő rögzítőrendszerek nem csökkentik, hanem növelik a baba sérülésének veszélyét. Ráadásul a vizsgált öv-adapterek egyike sem bírta el a rá ható erőket. Illetve nem volt képes a kétpontos övet egy ütközés közben alacsonyabb helyzetben tartani. A mért terhelések a mellkas, a has és a medence területén még nőttek is. 

A hason és a medencén mért tesztelési eredmények azt mutatták, hogy a terhelések akár 30 százalékkal is nagyobbak a hárompontos övekéhez képest. Sérülésveszélyt jelentenek a kismamák számára a betétre erősített kemény műanyagból és fémből készült elemek is. Az ütközési tesztek során a műanyag kampók eltörtek. A fém kampók és a kiegészítő öv zárja pedig alulról rányomódott a kismama gyomrára.

Összességében a tesztek szerint az autók sima gyári biztonsági övei is jól védik a várandós anyát és a születendő gyermeket baleset esetén. Az ADAC kutatásai szerint a terhes nők így sincsenek nagyobb kockázatnak kitéve vezetés közben, mint a többi járművezető – írta az adac.de.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés