ACNEWS

Balkáni puskaporoshordó: megindultak a szerbek Koszovóba

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Aleksandar Vučić szerb elnök elrendelte, hogy a hadsereg egységei induljanak el a szerb-koszovói határ felé, hogy szükség esetén közbe tudjanak lépni.
Hirdetés
Ad image

A Koszovó északi részén élő szerbek ma utcára vonultak Észak-Mitrovicában, továbbá Leposavić, Zubin Potok és Zvečan településeken.

A koszovói biztonsági erők is felvonultak az említett helyeken, ahol a többségében szerbek lakta településeken ma kellett volna hivatalba lépniük azoknak a polgármestereknek, akiket a szerbek által el nem ismert, közelmúltban megtartott helyhatósági választásokon választottak meg.

A tiltakozók ellen a koszovói rendőrség könnygázt vetett be. A rendbontás során lövések is hallatszottak és a tüntetők egy rendőrkocsit is felgyújtottak.

Az eset kapcsán Aleksandar Vučić szerb elnök elrendelte a Szerb Katonaság harckészültségének legmagasabb szintre emelését.

Az elnök egyben azt is elrendelte, hogy a hadsereg egységei induljanak el a szerb-koszovói határ felé, hogy szükség esetén közbe tudjanak lépni.

A szerb közszolgálati televízió (RTS) helyszíni jelentése szerint Zvečanban a rendőrök összecsaptak a helyi szerbekkel, akik meg akarták akadályozni, hogy a település újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármestere belépjen az önkormányzat épületébe.

A rendőrség könnygázzal és villanógránátokkal oszlatta szét a tömeget. Ezt követően más észak-koszovói településeken is zavargások törtek ki.

Zvečan, Leposavić és Zubin Potok polgármesterei csütörtökön tették le polgármesteri esküjüket azt követően, hogy áprilisban előrehozott polgármester-választást tartottak négy koszovói településen, mert tavaly novemberben lemondtak az ottani, szerb nemzetiségű polgármesterek. A részvételi arány 3,47 százalékos volt, ennek ellenére Pristina és a nemzetközi közösség is érvényesnek nyilvánította a választást, amelyet a helyi szerbek és Belgrád is elfogadhatatlannak nevezett.

A zavargások azon a napon törtek ki, amikor a Koszovóban élő szerbek jelentős része Belgrádban tartózkodik, mert Aleksandar Vučić szerb elnök nagygyűlést tart ott.


(Forrás: Beta, N1, Euronews, Tanjug, MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés