ACNEWS

Beindult az ukrán daráló – ez már a nagy csata

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Az amerikai kormány jelentése: Ukrajna megkezdte a régóta várt főtámadást az oroszok ellen. De azért óvatosan reménykednek.
Hirdetés
Ad image

A New York Times beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők megindították a nagy háborút az orosz megszállók ellen a mintegy hét hete tartó ellentámadásuk végén. Az amerikai lap két meg nem nevezett Pentagon-tisztviselőre hivatkozva arról számol be, hogy az ország délkeleti részén katonák ezrei vesznek részt a hadműveletben, egy részüket a Nyugat képezte ki és szerelte fel.

A cél az, hogy az oroszok által lerakott aknamezőkön és egyéb akadályokon keresztül előrenyomuljanak délre Tokmak városába, és lehetőség szerint a parttól mintegy 40 kilométerre lévő Melitopolba. A cél az oroszok által megszállt Ukrajna és a Krím-félsziget közötti szárazföldi híd elszakítása is, vagy legalább olyan előrelépés, hogy a stratégiailag fontos félsziget az ukrán tüzérség hatókörébe kerüljön.

A Fekete-tengeri félszigetet 2014-ben annektálta Oroszország. Az előrenyomulás sikeressége esetén akár három hétig is eltarthat – mondják ukrán tisztviselőkre hivatkozva. A Fehér Ház és a Pentagon szorosan figyelemmel kíséri a tevékenységeket. „Ez a nagy próbatétel” – idézett a New York Times egy magas rangú tisztviselőt.

A „Washington Post” az ukrán hadsereg új előretöréséről számol be, amelynek célja az Azovi-tenger elérése. A washingtoni amerikai Háborús Tanulmányok Intézete, az ISW is jelentős ukrán ellentámadásról ír a Zaporizzsja régió nyugati részén. Nyilvánvalóan áttörtek néhány orosz védelmet Orikhiw-tól délre.

Az intézet ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy nyugati tisztségviselők túl gyors előretörést várnak, az ukrán erők ezt valószínűleg nem fogják tudni teljesíteni.  

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés