ACNEWS

Ópiumtól pusztulnak a hattyúk Komáromnál

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A térségben lévő különös jelenségért a klímaváltozást okolják.
Hirdetés
Ad image

A napokban terjedt el a hír, hogy egy hattyúkolónia „szállt meg” egy mákföldet a komáromi járásbeli Izsa és Pat között, több ezer eurós kárt okozva a tulajdonosnak – írja a Napunk.sk.

A bizarr jelenség hátterében a klímaváltozás áll. A rendkívül enyhe teleknek köszönhetően az utóbbi években egyre több bütykös hattyú és más vízimadár telel át a Kárpát-medencében, sőt a kedvező feltételek miatt sokuk egész évben itt marad. A hidegebb időszakban pedig jobb híján a szántóföldeken keresnek táplálékot. S rátalálnak a mákra-mákonyra-ópiumra…

A hattyúk a mák hajtásaira ugyan eddig nem nagyon fanyalodtak rá, de most ez is bekövetkezett.

Azok, amelyek megkóstolták, valószínűleg függővé váltak a toxikus növénytől, bár rendkívül rossz hatással van az emésztőrendszerükre. Több tucatnyi madár pusztult már bele a „gasztronómiai kalandba”, mintegy 150 opiumos mérgezésű hattyú pedig továbbra is a mákültetvény foglya.

Mint ahogy a portál is írja, a vizek és a vizes területek télen már nem nyújtanak elegendő táplálékot, a síkvidékeken pedig szinte mindent a mezőgazdasági területek foglalnak el, a kizárólag növényekkel táplálkozó hattyúk a szántóföldeken keresnek élelmet. Leginkább az őszi vetésű káposztarepcét kedvelik. Az akár 14 kilogrammos súlyt is elérő, kifejlett példányok étvágya a téli időszakban óriási, egy több százas kolónia egész parcellákat képes lecsupaszítani.

Az Izsa és Pat között tanyát verő hattyúk feltehetően azért választották a toxikus mákot a jól bevált repce helyett, mert elűzték őket egy környékbeli repceföldről, de még valószínűbb, hogy a közeli, csábító vízfelületek miatt.

Forrás: Napunk.sk

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés