ACNEWS

Berúgta az ajtót a koronavírus új mutánsa Magyarországon

Fotó: MTI
Fotó: MTI
Annyi már bizonyos, hogy rendkívül fertőző a Covid új variánsa, és az oltások valamennyire védelmet nyújtanak ellene.
Hirdetés
Ad image

Újból támad a koronavírus, ezúttal a legújabb variánsa, a FLiRT okozta járvány nyáron tetőzhet Magyarországon. Szakértők szerint azt lehet róla tudni, hogy különösen fertőző és az oltások részben védelmet nyújtanak ellene. Illetve az otthoni tesztek pontosan kimutatják a jelenlétét – írja az index.hu.

Már több mint négy éve élünk együtt a SARS-Cov–2 vírussal, amely újabb és újabb variánsaival velünk is marad marad. A vuhani változatot követte a delta, az omikron, most pedig az omikron JN.1 változatának egyik alváltozata, a FLiRT terjed. Ezt 2023 augusztusában mutatták ki, és tavaly év végén vették fel a különösen fertőző variánsok listájára. Az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint várhatóan idén nyáron tetőzik Európában és világszerte. A szakértők szerint, az új variáns nem jelent nagyobb veszélyt, mint elődei. Úgy vélik, egyelőre nem valószínű, hogy a FLiRT a korábbiakhoz hasonló nagyságú járványhullámot okozna.

A lap kérdésére Rusvai Miklós víruskutató azt felelte, hogy a vuhani törzs elleni oltóanyagok 60-70 százalékban, az omikronra fejlesztett oltások pedig még több, 85-90 százalékban védenek az új variáns ellen.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés