ACNEWS

Hány Covid-árva él Magyarországon?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Világszerte 10 millió, míg hazánkban 1600 gyerek maradt árván a koronavírus-járvány következtében. Szakértők mesélnek a gyászfeldolgozásról.
Hirdetés
Ad image

A járvány alatt világszerte körülbelül 7 millióan vesztették életüket, míg itthon 48 ezer ember halt meg a Covid következtében. Bár a betegség többségében az idős és beteg emberekre jelentett veszélyt, a járványnak rengeteg fiatal, életerős áldozata is volt. Így lehet, hogy világszerte az Index adatai szerint 10 millió gyerek veszítette el mindkét, vagy egyik szülőjét, míg Magyarországon 1600-an maradtak árván.

A vírus a gazdaságilag elmaradottabb régiókat még inkább sújtotta. Dél- és Délkelet-Ázsiában 2,7 millió, Afrikában pedig csaknem 2,2 millió gyermek veszítette el legalább az egyik szülőjét. Az árván maradt gyerekeknek, vagy a csonka családoknak pedig nemcsak a gyászfeldolgozás okoz problémát. Átlagosan 4 áldozatból 3 férfi volt, így sok esetben az elsődleges kenyérkeresőt vesztették el. Ez pedig súlyos egzisztenciális válsághoz vezetett.

Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó, meseterapeuta szerint a gyermekek gyásza nagyban függ az életkortól és a személyiségtől is. Fontos azonban, hogy a hozzátartozók és a gyerekek megértsék, hogy ők egy trauma túlélői. „A gyerekek és felnőttek gyásza között fontos különbség, hogy a gyermekeké gyakran kisebb intenzitással és késleltetve jelentkezik, és sok esetben egy életforduló (pl. egy iskolaváltás, érettségi stb.) is felidézi a szülő elvesztésével járó fájdalmat. A legfontosabb, hogy ezekben a helyzetekben „kibírjuk” a gyerekeinket. Akkor is, ha éppen nincs kedvük semmihez, ha nagyon dühösek, vagy éppen mindennel bajuk van” – magyarázza Révész Renáta Liliána.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés