ACNEWS

2024. March 29.   |   Gedeon, Johanna napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Bevezetik a britek is az élelmiszer ársapkát

Fotó: Unsplash - illusztráció
Fotó: Unsplash - illusztráció
A tervek szerint alapvető élelmiszerek árát fogják korlátozni.
Hirdetés
Ad image

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Rishi Sunak terveket készít a szupermarketek számára, hogy azok az alapvető élelmiszerek árát korlátozzák. A kiskereskedelmi vezetők az elmúlt napokban tárgyalásokat folytattak a miniszterelnökkel és a kancellárral, miközben a családi költségvetésre egyre nagyobb nyomás nehezedik.

A szupermarketek cáfolták a haszonszerzéssel és a „kapzsisági inflációval” kapcsolatos vádakat. A miniszterelnök tanácsadói most egy olyan megállapodást dolgoznak ki a szupermarketekkel, amelynek értelmében „a lehető legalacsonyabb árat” kell kialakítaniuk – írja a Mirror.

Az áprilisig tartó évben 19,1%-os volt az élelmiszerárak száguldó inflációja, ami megterheli a háztartások pénzügyeit, és a szegényebbeket sújtja a legsúlyosabban, mivel ők a rendelkezésre álló jövedelmük aránytalanul nagy részét költik alapvető élelmiszerekre.

A beavatkozás az elmúlt 50 év legnagyobb kísérletét jelentené a szupermarketek árainak szabályozására.

Az élelmiszerárakra vonatkozó felső határ a francia típusú megállapodás felé való elmozdulást jelezné. A francia kormány olyan megállapodást kötött a szupermarketekkel, amelyben az üzletek megjelölték azokat az árucikkeket, amelyekre árbefagyasztás vagy árcsökkentés vonatkozik.

Egyesek attól tartanak, hogy a kisebb üzletek elveszíthetik a versenyt a nagy szupermarketekkel szemben, amelyek velük ellentétben képesek csökkenteni az áraikat.

Szakértők a héten arra figyelmeztettek, hogy bár az áprilisig tartó 12 hónapban az infláció 8,7%-ra csökkent, az árak még mindig emelkednek, csak valamivel lassabb ütemben.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés