ACNEWS

Botrány a Kremlben: elszólta magát Kirill pátriárka

Kirill pátriárka / Fotó: Shutterstock
Kirill pátriárka / Fotó: Shutterstock
Óriásit bakizott Kirill pátriárka Vlagyimir Putyin orosz elnök beiktatásakor. Az orosz egyház vezetője most magyarázkodhat a hiba kapcsán.
Hirdetés
Ad image

Vlagyimir Putyin tegnap, az ötödik alkalommal tette le az orosz elnöki esküt. A beiktatási ceremónián ott volt Oroszország krémje, ráadásként pedig Steven Seagal is. A show-t azonban végül nem a színész vagy Putyin vitte el. A ceremónia előtti istentiszteletet a hagyományokhoz híven az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka tartotta, aki azonban hatalmasat bakizott. Beszédében elmondta, hogy minden ortodox keresztény imádkozik Putyinért, aki nemcsak egy sikeres politikus, hanem egy jó, intelligens, szívélyes ember is egyben. Azonban a pátriárkának a dicsőítés közepette megbotlott a nyelve, így az orosz elnökből „őfelsége” lett „őexelenciája” helyett – írta meg a PolsatNews. Azonban a bakik sora itt még nem ért véget.

„Adja Isten, hogy a század vége jelentse az ön hatalmának a végét.” – hangzott el az egészen félreérthető mondat a jókívánságok közepette. Bár magyarul ez a kifejezés egészen egyértelmű, de az orosz nyelvben a mondatnak két jelentése van. Az élet végéig és a század végéig ugyanis kétértelmű kifejezések. Kirill pátriárka így most magyarázkodhat, hogy mégis mit szeretett volna. Az egyház feje sűrű bocsánatkérések közepette kifejtette, hogy nem Putyin élete végét várja, hanem azt, hogy az orosz elnök még 76 évig legyen hatalmon. Ami némileg reménytelen, ugyanis a mandátuma lejártakor, 2030-ban már 78 éves lesz. Ezzel egyébként ő lesz a leghosszabb ideje hivatalban lévő elnök Sztálin óta.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés