ACNEWS

Brüsszel boldog: Donald Tusk kukázik Lengyelországban

Donald Tusk / Fotó: Mateusz Włodarczyk - www.wlodarczykfoto.pl
Donald Tusk / Fotó: Mateusz Włodarczyk - www.wlodarczykfoto.pl
Ami eddig volt, kuka. Csak az unió számít… De az abortusztörvény enyhítéséről még egy érdemi szót sem szólt. Pedig a lengyel nők ezért szavaztak rá.
Hirdetés
Ad image

Donald Tusk kormánya lecserélte az ország belföldi és külföldi hírszerző szolgálatainak teljes vezetését.

Megvonta a támogatást a lengyel közmédiától. Aztán lefejezte a médiumok vezérkarát, és kinyitotta a pénzcsapot.  

Tusk igazságügyminisztere betagozódott az európai ügyészségbe. A szervezethez az Unió 27 tagállama közül eddig 22 csatlakozott, ebben a 22-ben Magyarország nincs benne.

Aztán a bíróság hirtelen kétéves szabadságvesztésre ítélte Mariusz Kaminskit, a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) volt vezetőjét, akit ugyanebben az ügyben Andrzej Duda elnök korábban már kegyelemben részesített. Az ítélet jogerős, Kaminski azonban a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) képviselőjeként mentelmi jogot élvez.

Ám a lengyel nők – akik elemzések szerint azért szavaztak Tuskra, hogy enyhítse az abortusztörvényt – árgus szemmel figyelik a kormányfőt. Eddig csak egy ködös ígéretet kaptak ez ügyben.

Mindeközben Tusk máris tárgyalt Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, és Lengyelország még az idén egy több mint 5 milliárd eurós összeggel biztosan számolhat, és napirenden van egy 6,3 milliárd eurós összeg kiegyenlítése is a helyreállítási alapból.    

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés