ACNEWS

Büntetik a cégek a felelőtlen vásárlókat

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Mostantól szűrni fogják azokat a vásárlókat a webáruházak, akik előre jelzés nélkül nem veszik át utánvételes csomagjaikat.
Hirdetés
Ad image

Összefognak a webáruházak. Egyre gyakoribb probléma ugyanis, hogy sokan nem veszik át az utánvételes csomagjaikat. A hírek szerint ők mostantól fekete listára kerülnek, aminek értelmében csak az előre fizetési opciót választhatják. A 24.hu számolt be erről egy olvasói levél alapján. Például a Rossmann március 4-től módosította az általános szerződési feltételeket, ami az utánvételes csomagátvételt is érinti. A drogérialánc ezután fenntartja magának a jogot, ha a webáruházakban lebonyolított vásárlásoknál valaki legalább két alkalommal nem veszi át az utánvételes fizetéssel megrendelt csomagját, úgy megrovásban részesítik. Ennek értelmében legközelebb már csak online bankkártyás, illetve ajándékkártyás fizetést kínálnak fel neki.

A régiónk sajátossága ugyanis, hogy meglehetősen magas a felelőtlen rendelések száma. A csomagok mintegy 60 százalékát így rendelik Kelet-Európában, így hazánkban is. A gond az, hogy az összes megrendelés mintegy 1-5 százalékát a vevők nem veszik át. Ez pedig jelentős többletköltségekkel jár a cégeknek. A 24.hu megírta, hogy mivel is jár egy ilyen meghiúsult tranzakció:

  • be kell csomagolni a terméket (több száz forint),
  • ki kell küldeni a futárral (minimum nettó ezer forint kiszállítási kísérletenként),
  • a futár megpróbálja kétszer kézbesíteni,
  • majd visszahozza (még minimum nettó ezer forintért),
  • a webshop kicsomagolja (a csomagolás kuka), és visszahelyezi készletre.

Azaz át nem vett csomagonként körülbelül 4000 forintot veszít a cég. Ez pedig, egy közepes méretű, évi 100 ezer csomagot küldő webshop esetében 1 százalékos visszaküldési aránnyal számolva is minimum 4 millió forintos veszteség. Ha pedig 5 százalék nem veszi át a rendelését, akkor már 20 millió forintnál járunk. Azaz kárt okoznak az ilyen megrendelések. Ennek szeretnék most elejét venni az ellenőrzésekkel, hogy kiszelektálják azokat, akik gyakran nem veszik át az utánvételes csomagot.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés