ACNEWS

Lehet-e csalni a magyar pilótavizsgán

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
A rádiós pilóta megdöbbenve olvasta az AcNews cikkét, mely arról szólt, hogy rengeteg pilóta után nyomoznak, akik csalással szerezték meg az engedélyüket.
Hirdetés
Ad image

Az AcNews számolt be arról, hogy a görög hatóság hónapok óta nyomoz egy nagyon kényes ügyben. Több pilótát is letartóztattak, és további 20 ellen nyomoznak. Azok ugyanis úgy tették le az elméleti pilóta vizsgájukat, hogy ingujjukban minikamerával és mikrofonnal voltak felszerelve. Ezeken át továbbították a kérdéseket és kapták a helyes válaszokat.

Cookyt, aki régóta pilótaként dolgozik, és a repülés szerelmese, alaposan felháborította az eset.

„Nagyon szomorú és dühítő ez az egész. Nálunk ilyenről szó sem lehet. Az elméleti vizsgám úgy nézett ki, hogy egy helységben ültünk, és a bizottság embere felügyelt mindenkit. Olyan csendben kellett lenni, hogy a légy zümmögését is hallani lehetett. Természetesen a telefont ki kellett kapcsolni, és semmi esély nem volt rá, hogy bárki is csalni tudjon” – kezdte lapunknak Cooky, akit azért is szomorít el ez az eset, mert így romlik a szakmája presztízse is.

„A repülés hatalmas felelősség. Az ilyen emberek elrontják a szakma varázslatát. Szerencsére sem magyar, sem francia viszonylatban nem hallottam hasonló esetről. Ha valaki csal egy ilyen vizsgán, könnyen szerencsétlenség lehet a vége. Nem csak a magad, hanem sok-sok másik ember életéért is felelős vagy” – folytatta a pilóta, majd kitért arra is, hogy hatalmas mennyiségű tudást kell felhalmoznia egy repülő embernek.

„Rengeteget kell tanulni ahhoz, hogy az égbe érj. Tájékozottnak kell lenni az időjárásban, motorikában, külföldi nyelvekben, légijogban stb. Nagyon komplex az egész. Ezen kívül évente meg kell újítani az engedélyt, mely során repülnöd kell egy felügyelővel, aki közben mindenről kérdez, többféle leszállást kér és a végén kiértékel. Ráadásul a mi légitársaságunknál félévente még egy szimulátorban is bizonyítani kell az alkalmasságunkat, minden fajta helyzetben.”

Athén közelében eddig három pilótát tartóztattak le, és további 20 esetben nyomoznak. A bűnbanda állítólag vizsgázónként 8000 eurót szedett.

A görög végrehajtó hatalom szerint feltételezhető, hogy jelenleg több hamisított bizonyítvánnyal rendelkező pilóta teszi bizonytalanná az eget a polgári repülésben. A csaló banda ugyanis bizonyíthatóan már több mint fél éve működött.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés