ACNEWS

Csehország fizet, csak menjenek haza az ukránok

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Az ország mintegy 227 ezer eurót különített el erre programra.
Hirdetés
Ad image

A cseh kormány támogatási projektet indít az Ukrajnába való önkéntes visszatérés elősegítésére. Az ukrán menekültek számára júniusban indul egy ilyen program, de ez nem kapcsolódik az ország állampolgárainak katonai szolgálatához.

A cseh külügyminisztérium honlapján megjegyzik, hogy a cseh kormány jóváhagyta az Ukrajnába való önkéntes visszatérést elősegítő kísérleti program paramétereit. Azokra az emberekre vonatkozik, akik az ukrajnai háború miatt élnek Csehországban, és azoknak szól, akik ideiglenes védelemben részesültek vagy nemzetközi védelmet kaptak.

„Segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik egészségügyi vagy családi okokból haza szeretnének térni. Ez a segítség elsősorban a repülőjegyek megvásárlásából és néhány különösen súlyos esetben mentősegélyből fog állni” – mondta Vit Rakušan belügyminiszter.

A kísérleti program 2024 júniusától novemberéig tart, és 430 személyt érint. Ez azt jelenti, hogy 400 ukrán állampolgár kaphat majd buszjegyet csehországi lakóhelyéről a legközelebbi ukrajnai tartózkodási helyre. Emellett 30 menekült kaphat egyéni orvosi szállítást a Cseh Köztársaságból való visszatéréshez – írja az unian.net.

A külügyminisztérium közleményében hozzátette, hogy ilyen támogatást csak egyszer lehet igényelni. Ha az ukránok a következő 12 hónapon belül vissza akarnak térni Csehországba, és tartózkodási engedélyért folyamodnak, akkor a költségek felét nekik kell kifizetniük. Erre a célra 227 000 eurót különítettek el.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés