ACNEWS

Döbbenetes felfedezés: az állatok is tudnak mondatokban beszélni

Az állatok is képesek teljes mondatokban kommunikálni egymással. / Fotó: Pixabay
Az állatok is képesek teljes mondatokban kommunikálni egymással. / Fotó: Pixabay
Bizonyos hangokat egy speciális kontextusban képesek használni.
Hirdetés
Ad image

A csimpánzok úgy kommunikálnak, mint az emberek, teljes mondatokban. Egy új tanulmány szerint a majmok bizonyos helyzetekben az egyes hívásokat nagyobb szerkezetekhez kapcsolják. A hívások így új értelmet nyernek – közölte csütörtökön a Zürichi Egyetem (UZH).

A beszédet tartják az ember és az állatok közötti megkülönböztető jegynek. Az a tény, hogy az állatok is képesek mondatokban kommunikálni, a feje tetejére állítja ezt az elképzelést” – mondta az első szerző, Maël Leroux.

A majmok nyelvének tanulmányozásához a kutatók Ugandában egy kitömött pitont helyeztek a vadon élő csimpánzok útjába. Egy vékony cérnával mozgatták a kígyót, amint egy csimpánz közeledett feléjük. Az eredményeket csütörtökön publikálták a Nature Communications című neves folyóiratban.

Az eddig is ismert volt, hogy a csimpánzok „hoo” hangokat adnak ki, amikor félnek vagy meglepődnek. Az emberszabású majmok másik fontos hangja a „Waa”. A csimpánzoknak erre a hívásra a fajtársak toborzásához van szükségük. Például vadászat vagy harc közben – írja a Blick.

A hívásokat kombinálják

Amikor a majmokat meglepte a kígyó, kombinálták a két hangot. „Míg az egyes hívásokat számos helyzetben használják, a „Huu” és a „Waa” kombinációját egy nagyon speciális kontextusban ” – magyarázta Leroux.

Ráadásul a tudósok megállapították, hogy több majom sietett segítségére, miután meghallotta a két hívás kombinációját. A hívások hangfelvételeivel végzett további kísérletek ezt megerősítették. Amikor a kutatók az egyes hívások felvételeit játszották le a csimpánzoknak, a reakciók lényegesen gyengébbek voltak, mint amikor a hívásokat kombinálták.

„Úgy tűnik tehát, hogy a csimpánzok több információt kapnak a hívások kombinációjából, mint az egyes hívásokból” – mondta Leroux. A kutató szerint ez azt jelzi, hogy a mondatból értelmet merítenek, és megértik annak jelentését.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés