ACNEWS

Dögölj meg! – írták a brit lapok. Meghalt az unió korábbi elnöke 

j. Delors. Fotó: 1993 / EK - vikipedia.org
j. Delors. Fotó: 1993 / EK - vikipedia.org
98 éves korában elhunyt Jacques Delors, a modern EU építője.
Hirdetés
Ad image

Up yours! Ékes az angol nyelv. A TheSun írta ezt, nem most, de mégis. E sorok írója meg, kis kitérő, csak arra emlékeztet, Shakespeare nyelve, hogy elkorcsosult. Antonius még igy szólt Caesar gyilok általi halála után: „Temetni jöttem Caesart, nem dicsérni. / A rossz, mit ember tesz, túl éli őt / A jó gyakorta sírba száll vele.”

Delors halálhírét a lánya közölte.

Az 1985 és 1995 között hivatalban lévő Delors megteremtette az egységes európai valuta, az euró alapjait is. Segített létrehozni az egységes piacot, amely lehetővé teszi a személyek, áruk és szolgáltatások szabad mozgását a tömbön belül.

Az integrációval szemben szkeptikusak – különösen az Egyesült Királyságban – azonban úgy tekintettek rá, mint a brüsszeli beavatkozás szimbólumára.

Delors lánya, Martine Aubry azt mondta, hogy apja szerda reggel álmában halt meg párizsi otthonában.

Emmanuel Macron francia elnök „francia sorsú államférfiként” és „Európánk kimeríthetetlen kézműveseként” méltatta Delors-t, aki 1981-84 között francia pénzügyminiszter is volt.

Három cikluson át volt az Európai Bizottság elnöke, hosszabb ideig, mint bárki más.

Ursula von der Leyen, aki jelenleg tölti be a tisztséget, azt mondta, hogy „látnok volt, aki erősebbé tette Európát”.

Delors EU élén töltött hivatali ideje alatt jött létre az egységes piac és az euró mellett a schengeni megállapodás is a szabad utazásról és az Erasmus program a diákcserékről.

A Margaret Thatcher vezette brit kormányzó Konzervatív Párt számára azonban a föderatív Európa felé tett lépések ellenszenvesek voltak. Thatcher elfogadhatatlannak nevezte a gazdasági és monetáris uniót szorgalmazó 1989-es Delors-jelentést, mivel az számos gazdaságpolitikai  döntést kiragadna a brit parlament kezéből.

Amikor 1995-ben távozott posztjáról, Delors a közvélemény-kutatásokban szerzett nagy előnye ellenére sem volt hajlandó indulni a francia elnöki posztért – írta a bbc.com

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés