ACNEWS

Dr. Zacher Gábor: A fesztiválozást nem kell azonosítani a kábítószerezéssel

 A Safety First program keretén belül szakértők bevonásával a magyarok mellett külföldi önkéntesek edukálásával, helyszíni és online segítségnyújtással, illetve digitális megoldásokkal járulnak hozzá a biztonságos fesztiválozásért. Dr. Zacher Gáborral beszélgettünk a biztonságos fesztiválozásról. 

Hirdetés
Ad image

 A Safety First program keretén belül szakértők bevonásával a magyarok mellett külföldi önkéntesek edukálásával, helyszíni és online segítségnyújtással, illetve digitális megoldásokkal járulnak hozzá a biztonságos fesztiválozásért. Dr. Zacher Gáborral beszélgettünk a biztonságos fesztiválozásról. 

– A kábítószerekkel kapcsolatos területeket kapta meg ebben a projektben?

– A fesztiválozást nem kell azonosítani a kábítószerezéssel, az egészségkárosodásokról is szó esik ebben a programban.  Igen, vannak olyanok, akik ilyen rendezvényen kábítószert használnak, de ez még nem azt jelenti, hogy aki jelen van egy fesztiválon, az be van állva. Ez a projekt nem csak erről szól.

– Mire kell még figyelmeztetni a fiatalokat?

 – Itt van a nyár, jó meleg. Számos olyan dologra kell felhívni a fiatalok figyelmét, amit akkor, ott saját maguktól elfelejtenek: a folyadékfogyasztásra, hogy egyenek eleget, hogy akár napszúrást kaphatnak, és a kialvatlanság veszélyeire is. A legutóbbi balatoni fesztiválon úgy 40- 45 C° fok volt a napon, és bizony előfordult, hogy 10 ezer ember állt a színpad előtt egy menő DJ-t hallgatva. Este pedig hiába nem süt már a nap, a tömegben kegyetlen meleg tud lenni. Fontos, hogy aki rendszeresen használ gyógyszereket ne felejtse el bevenni a bulizás közepette, mert ilyenkor a szervezet extrémebb terhelésnek van kitéve, mint egy normál hétköznapon. Az emberek azért mennek fesztiválra, hogy jól érezzék magukat, és ne az egészségügyi sátorban vagy egy közeli sürgősségi osztályon ébredjenek fel.

 – Baleset bárhol és bármikor történhet….

– Egy kisebb fesztiválon 25 ezer ember megfordul, egy nagyobbon akár napi 75 000, persze nagyobb területen. Biztos lesznek olyan koncertek, ahol a nagyszínpad előtt 60 ezer ember szórakozik, ott sok minden előfordulhat. Ugrabugrálnak, a talaj nem a sima táncparketthez hasonlít, váratlanul kificamodik a boka. A lányok felülnek a legények nyakába, ami nem a legbiztonságosabb dolog, és időnként lepottyannak. Ebből a vidámnak induló pillanatból adódott már komolyabb egészségkárosodás is. A Balaton Soundon pedig ott van a Balaton, gondolkodás nélkül belevetik magukat a hűsítő tóba. A déli parton a víz pedig nem nagyon mély a part közelében. Ugranak egy fejest és már meg is történt a baj.

– Az alkoholfogyasztásról is volt szó?

– Igen. Nem azt mondja az ember, hogy gyerekek, ne igyatok, mert az alkohol öl, butít és nyomorba dönt. Attól nem lesz baj, ha valaki megiszik két fröccsöt vagy két sört. A tömény ital nyáron ebben a nagy melegben viszont az öngyilkossággal egyenértékű. Ha a fesztiválozó már azt a kettőt megitta és jobb kedvre derült, akkor arra vigyázzon, hogy a harmadikat ne igya meg, mert utána már semmi sem érdekli, jön a negyedik, ötödik, hetedik, nyolcadik pohár, aztán a koncertből csak annyi marad, hogy az elejére emlékszik, reggel meg felébred a sátorban.

– Drogok  is előfordulnak a fesztiválon…..

 – Összességében a biztonságos fesztivál projekt nem csak arról, hogy gyerekek ne drogozzatok, és ne fogadj el semmit idegentől. Ilyenek elő fognak fordulni, elkerülhetetlen.  A fesztiválozást viszont nem kell azonosítani a kábítószerezéssel.

 – Mitől maradt hiteles a fiatalok szemében? Megfogadják az intelmeit, hallgat magára ez a korosztály?

– Azt gondolom, hogy odafigyelnek rám, az előadásaimon a fesztiválokon 4-600 ember gyűlik össze, pedig délután szoktam tartani. Végig ülik ezt az egy órát, és lehet nekik érdekes dolgokat mesélni. Nem azt gondolják, hogy itt van ez az öregember, aki épp átadja a nagy élettapasztalatait. Inkább olyanokat hallanak, amiben van tanulság. Például, hogy a covid hogyan változtatta meg az életünket, de a a fesztiválokról, akár saját magamról is mesélek. Nagyon fontos, hogy az ember csak olyanról nyilatkozzon, amihez ért. Nincs mindenhol ott a nevem, és ez a hitelesség fontos ismérve.

-Többször láttam szórakozni fesztiválokon, szereti?

– Persze, nem is értem, hogy a szülők inkább otthon aggódnak a gyerekeik miatt, akik fesztiváloznak két napig, ahelyett hogy eljönnének ők is. Biztos találnának olyan koncertet, olyan zenét, amit szeretnek, amit hallanak a rádióban. Nem jönnek, mert már ötven évesek vagy öregebbek.  Akkor mi van? Nem arról van szó, hogy ott kell nekik az első sorban csápolni.

Szeretem a fesztiválokat, de mindegyikre sajnos nem tudok elmenni, dolgozni is kell. Pláne úgy, hogy egyre több a covidos. A zárt térben maszk használat megint nagyon fontos lenne.  Jó lenne,  ha az emberek maguktól felvennék a buszon, villamoson. Az egészségügyi dolgozók is egyre többen betegek, emiatt az egészségügyi ellátás is veszélybe kerülhet. Ez előrevetít egy hatodik hullámot.

– Megy szabadságra?

 – Voltunk már májusban a feleségemmel Egyiptomban, és szeptember végén szeretnénk még elutazni egy hétre tengerpartra. Az édes semmittevésre vágyom: olvasás, tenger, pihenés.

 

 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés