ACNEWS

Dráma Akasztón: megmérgezték az ivóvizet, sorok állnak a lajtos kocsinál

Három hónapig csak lajtos kocsiból kapják az ivóvizet a falu lakói Fotó: MTI/Varga György illusztráció
Három hónapig csak lajtos kocsiból kapják az ivóvizet a falu lakói Fotó: MTI/Varga György illusztráció
Megdöbbentek a falu lakói: márciusig fejenként csupán napi három liter vizet vehetnek a lajtos kocsiból, ami egy leves főzéséhez sem elég.
Hirdetés
Ad image

Hétfő óta csupán két lajtos kocsiból osztják a vizet a 3 ezer lelket számláló  Bács-Kiskun vármegyei település központjában. Hogy mekkora a baj, azt az is jelzi, hogy csupán három liter a napi fejadag. „Jelenleg nálunk, Akasztón a csapvízből inni nem lehet. Ugyanis növényvédő szer bemosódása miatt fertőzött a víz – panaszolta Suhajda Antal polgármester az RTL Híradónak. A baj abból adódott, hogy növényvédő szer került a falu ivóvízrendszerébe. Ez hétfőn derült ki, amikor a vizsgálatok bentazon peszticid maradványait mutatták ki az ivóvízben. A fertőzött kutak 2,5 kilométerre vannak a település határától, az egyik 40, míg a másik 80 méter mélyen. Azonban mindkettőben kimutatták a méreg jelenlétét.

„Csak arra tudunk gondolni jelenleg, hogy az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű csapadék hullott le. És a mi talajunkon nincs meg az a vízzáró réteg, mint máshol, így a szer könnyen lemosódhatott az altalajba” – vélte Suhajda Antal. Magyarázatképpen hozzátette: az elmúlt hónapokban 110 milliméter csapadék hullott. A vízközmű-szolgáltató vezetője elárulta: dolgoznak a probléma megoldásán. De csak márciusra tudnak elkészülni azzal a víztisztító megoldással, ami a problémát megszüntetheti. Addig az önkormányzat konyhája is kénytelen beérni a lajtos kocsival. A helyieknek pedig marad a napi három literes ivóvíz fejadag, amit kevesellnek. Szerintük a kávé és a tea főzés mellett nem biztos, hogy ez a mennyiség elég egy leves elkészítéséhez.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés