ACNEWS

Dühöngenek az ukránok: besültek a nyugati csodafegyverek

Himars rakéta / Fotó: Shutterstock
Himars rakéta / Fotó: Shutterstock
Megtanulták az oroszok a fejlett elektronikus hadviselést, amivel kiiktatják a nyugati precíziós fegyverrendszereket.
Hirdetés
Ad image

Valójában nem a nyugati fegyverekkel van baj, hanem azzal, hogy időközben az orosz hadsereg fejlesztette az elektronikus hadviselési képességét. És megtanulta az új stratégiát. Ukrajna pedig dühöng, mert megváltásként számított a nyugati hadi támogatásra. Mint azt az AcNews megírta, ugyanakkor maszatolásként, időhúzásként élte meg a politikusok döntéshozásának menetét.

Pedig a privatbankar cikke szerint az ukrajnai orosz invázió első évében mindenki a „Himars-effektust” emlegette. Vagyis azt, hogy az orosz csapatok kezdeti előrenyomulása után Ukrajna az amerikai gyártmányú többszörös rakétavetőkkel pontos támadásokat indított a támadók állásai ellen. Oroszország egyszerűen nem számolt ilyen fegyverrendszerrel, ezt az előnyt Ukrajna több hónapon keresztül ki tudta használni.

Az oroszok meghülyítik a nyugati drónokat

Most meg?  Már a Washington Post is arról cikkezik, hogy a Nyugat által Ukrajnának szállított precíziós irányítású fegyverrendszerek egy része már régóta nem éri el célját. Egy ukrán tiszt még azt is elmondta a lapnak, hogy a Himars a háború második éve óta „teljesen hatástalanná” vált. Míg korábban a lövedékek pontosan eltalálták a beprogramozott célpontot, most akár 15 méterrel is mellé lőnek. De hogyan történhetett ez meg? Putyin ásza az elektronikus hadviselés. Nemcsak a személyi állomány és a lőszer hiánya okoz gondot az ukrán védőknek, hanem Moszkva elektromágneses képességei is többször keresztbe tesznek nekik.

Tény, hogy mindkét fél széles körben alkalmazza a zavaró technológiát, amely képes manipulálni a drónok és más fegyverek GPS-jelét. A zavarás a műhold GPS-jelét a vevő számára használhatatlanná teszi – a műhold alapú rendszer meghibásodik. A hamisítás viszont megzavarja a műhold által a vevőnek küldött jelet oly módon, hogy hamis pozíciót ad ki. A repülő drónok így a földre hozhatók anélkül, hogy egy lövést is le kellene adni rájuk.

Ukrajna vesztésre áll a háborúban

Egyes esetekben az oroszoknak még a nyugati fegyvereket, például a brit-francia Storm Shadow/Scalp cirkálórakétákat is sikerült leszállásra kényszeríteniük, majd azokat elemezniük. Ukrajna pedig jelenleg vesztésre áll, noha jó minőségű nyugati elektronikai hadviselési rendszerekkel is felszerelik. Tavaly az ukrán fegyveres erők akkori főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij azt írta a brit The Economist-ban, hogy Oroszország „egyértelmű fölényben” van az elektronikus hadviselés terén. Szerinte Oroszország mintegy 60 különböző eszközt telepített Ukrajnában. Az orosz hadseregnek 2009 óta van egy kizárólag elektronikus hadviseléssel foglalkozó részlege is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés