ACNEWS

2024. September 16.   |   Edit napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ebből botrány lesz: bezárták Iványi iskoláját, de hétfőn kinyitják

Fotó: Iványi Gábor/Facebook
Fotó: Iványi Gábor/Facebook
Dacolva az állami akarattal hétfőn mintegy kétszáz lázadó diák mehet el Iványi Gábor bezárt iskolájának tanévnyitójára.
Hirdetés
Ad image

Lázadnak a szülők, és lázad Iványi Gábor lelkész az állam döntése ellen, ami bezáratta az iskolát, ennek ellenére hétfőn, azaz szeptember másodikán mégis kinyitnak a tanévnyitóra.

Bár Sára Botond főispán Facebook-oldalára írt indoklása szerint „minden óvodásnak és iskolásnak joga van a biztonságos közneveléshez.”. És mivel a vizsgálat szerint Iványiék iskolái ennek nem tudnak eleget tenni, törölték őket a nyilvántartásból.

Becsapva érzik magukat

Az szmo.hu úgy tudja, az iskolában csütörtök délután 1 órakor tartottak tájékoztatót. Amelyen már több szülő és diák, valamint újságíró is részt vett. Gazdig Róbert, a Wesley Kincsei iskola igazgatója szerint sokan átdolgozták a szünidőt önkéntesen, hogy teljesítsék a szigorú feltéleket. Azokat, amelyeket többek között a kormányhivatal, a NÉBIH és a katasztrófavédelem szabott a megnyitás feltételéül. Az ablakokat például egyenesen Hollandiából hozták, új konyhát és ebédlőt alakítottak ki, valamint egy mozgássérült mosdót is. Amit annak ellenére írtak elő számukra, hogy nincsen mozgássérült diákjuk, sem dolgozójuk.

Gazdig elmondása szerint minden hatóság biztatta őket, hogy ha így haladnak, nem lesz probléma az engedélyekkel. Ezt követte aztán hidegzuhanyként a kedd esti döntés. „Becsapva érezzük magunkat. Mert mindannyian arra készültünk, hogy hétfőn az ünnepélyes tanévnyitó keretében egy olyan iskolában tudjuk elkezdeni a munkát, ahol hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyerekek tanulhatnak integráltan, mintakörülmények között” – idézte a lap az igazgató szavait.

Ördögi eljárás

Senkit nem biztatnak arra, hogy ne keressen másik iskolát a gyerekének. De azok számára, akik ezt hétfőig nem tudják megtenni, mindenképp kinyitják a kapukat, étkezést és felügyeletet biztosítva. „Ez az egész eljárás nemhogy átgondolatlan, egyenesen ördögi” – fogalmazott az szmo.hu-nak Iványi Gábor. Hozzátéve: az abaújkéri iskolájukat hasonló módszerekkel záratják be szintén ezekben a napokban. Abba az intézménybe 40 környező településről jártak olyan hátrányos helyzetű gyerekek, akik közül sokan péntek és hétfő között egyáltalán nem jutnak élelemhez.

Iványi szerint egészen visszataszító politikai játszmáról van szó. Ami nem szolgálja sem Magyarország, sem a magyar oktatás, de még kevésbé a családok és a gyerekek érdekeit. Újra megismételte, hogy álláspontjuk szerint az állam körülbelül 15 milliárd forinttal tartozik nekik, amelynek legfeljebb a tizede az az összeg, amelyet az Oltalomtól követelnek.

A történtek miatt gyorsított eljárásban azonnali jogvédelmet kértek a Fővárosi Törvényszéktől. Bíznak benne, hogy minél előbb számukra kedvező döntés születik, és mégiscsak megkezdődhet a tanítás az iskolában. Ennek egyébként minden feltétele adott, az épület olyan állapotban van, hogy akár napokon belül birtokba vehetnék a gyerekek – írta a lap.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés