ACNEWS

Egy egész nepáli falu eladta a veséjét – azt hitték, visszanő

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A nepáli Hokse falut csak Vesevölgyként ismerik, miután szinte minden háztartásban van valaki, aki eladta a szervét. Azt mondták nekik, hogy visszanő.
Hirdetés
Ad image

A Himalája lábánál lévő falut sokan csak „Vesevölgyként” ismerik, miután alig akad olyan háztartás, ahol nem adta volna el legalább egy ember a belső szervét. Elhitették velük, hogy visszanő a szervük, és ha eladják a veséjüket, akkor könnyen, gyorsan pénzhez juthatnak. Ezzel pedig a szegénység újabb egészségügyi válságot indított el országszerte. „Lehetetlen megszámolni, hogy hányan mondtak igent. Mindenhol, mindenki eladta a veséjét.” – idézi az egyik pórul járt férfit a SkyNews.

A brókerek évek óta járják Hoksét és a környékét, hogy rábeszéljék az embereket, váljanak meg egy-egy szervüktől. Annak ellenére, hogy ez ott is illegális. A helyiek közül sokan állítják, hogy kizsákmányolták őket, mások szerint elhitették velük, hogy a vese visszanő. A szervkereskedők taktikája pedig kihasználva a szegénységet és a tudatlanságot súlyos egészségügyi válsághoz vezetett az országban. Rengetegen halnak bele a szakszerűtlen műtétbe és annak következményeibe, aki pedig túléli külföldön próbál szerencsét. Azonban nem sokáig tudják a tengerentúlról támogatni a szeretteiket, kénytelenek előbb-utóbb hazatérni, mert veseátültetésre szorulnak.

A 22-es csapdájába esik az egészségügy ezzel, hiszen donor hiány lép fel, ami a feketepiacot erősíti. Az orvosok és a kórházak is kénytelenek készpénzért vásárolni a vesét, hogy végre tudják hajtani az életmentő műtéteket.

(A kép csak illusztráció)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés