ACNEWS

Elmegy a kedved az édességtől, ha megtudod, mit eszel

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Az állati eredetű anyag számos közkedvelt élelmiszerben megtalálható. Ez az a titkos összetevő, ami piros színt ad az édességeknek.
Hirdetés
Ad image

A kosnil, közismertebb nevén E120-as ételfesték vagy kárminsav már hosszú ideje alkotóeleme számos élelmiszernek, kozmetikumnak és gyógyszernek. Bár a jégkrémekben, joghurtokban, édességekben, üdítőkben és szénsavas italokban való előfordulása nem meglepő, sokan azonban nem sejtik, hogy ez valójában egy állati eredetű anyag – írja a PolsatNews.

A kárminsavat a szárított, megtermékenyített, nőstény pajzstetvekből nyerik, amelyek egy meghatározott kaktuszfajtán élnek Peruban és Mexikóban. A kárminsav kisajtolása meglehetősen munkaigényes folyamat, ugyanis a rovarokat kézzel gyűjtik össze, majd dolgozzák fel – így nyerik ki belőlük a színüket adó piros festéket.

Bár ezt az anyagot számos élelmiszerbiztonsági szervezet, így az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) is elfogadja, a termékekben való felhasználása továbbra is vitákat szül. Néhányan – különösen a vegetáriánusok és a vegánok – etikai okokból kerülik a fogyasztását, számukra ugyanis minden állati eredetű étel tiltólistás.

Érdekesség, hogy egy kilogramm kárminsav előállításához körülbelül 155 ezer bogár életére van szükség. Ez pedig felveti a kérdést, hogy milyen hatással van mindez a környezetre és azokra az ökoszisztémákra, amelyekben a pajzstetvek élnek.

Az E120-as festék széles körben alkalmazott az élelmiszeriparban, különösen azokban a termékekben, amelyek piros színűek. Ilyenek például:

  • gyümölcsjoghurtok,
  • zselék,
  • jégkrémek,
  • üdítők és gyümölcslevek,
  • édességek, mint cukorkák vagy rágógumik.

Érdemes tudni, hogy nem csupán az ételekben találkozhatunk az E120 színezékkel. Ez a festék ugyanis megtalálható a kozmetikumokban is, különösen a rúzsokban, arcpirosítókban és a szemhéjfestékekben – de felfedezhető egyes tabletták bevonataiban, valamint szirupokban is.

Bár a kárminsav alkalmazása széles körben elterjedt, az egészségre gyakorolt hatása nem mentes a kockázatoktól. Az E120-as színezék ugyanis allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél, súlyos esetekben pedig légzési nehézségeket, anafilaxiás sokkot is okozhat.

A WHO meghatározta a kárminsav maximális napi bevivelét, ami 5 mg testsúly-kilogrammonként. Ezt pedig különösen fontos betartani azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak étrendkiegészítőket.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!