A kosnil, közismertebb nevén E120-as ételfesték vagy kárminsav már hosszú ideje alkotóeleme számos élelmiszernek, kozmetikumnak és gyógyszernek. Bár a jégkrémekben, joghurtokban, édességekben, üdítőkben és szénsavas italokban való előfordulása nem meglepő, sokan azonban nem sejtik, hogy ez valójában egy állati eredetű anyag – írja a PolsatNews.
A kárminsavat a szárított, megtermékenyített, nőstény pajzstetvekből nyerik, amelyek egy meghatározott kaktuszfajtán élnek Peruban és Mexikóban. A kárminsav kisajtolása meglehetősen munkaigényes folyamat, ugyanis a rovarokat kézzel gyűjtik össze, majd dolgozzák fel – így nyerik ki belőlük a színüket adó piros festéket.
Bár ezt az anyagot számos élelmiszerbiztonsági szervezet, így az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) is elfogadja, a termékekben való felhasználása továbbra is vitákat szül. Néhányan – különösen a vegetáriánusok és a vegánok – etikai okokból kerülik a fogyasztását, számukra ugyanis minden állati eredetű étel tiltólistás.
Érdekesség, hogy egy kilogramm kárminsav előállításához körülbelül 155 ezer bogár életére van szükség. Ez pedig felveti a kérdést, hogy milyen hatással van mindez a környezetre és azokra az ökoszisztémákra, amelyekben a pajzstetvek élnek.
Az E120-as festék széles körben alkalmazott az élelmiszeriparban, különösen azokban a termékekben, amelyek piros színűek. Ilyenek például:
- gyümölcsjoghurtok,
- zselék,
- jégkrémek,
- üdítők és gyümölcslevek,
- édességek, mint cukorkák vagy rágógumik.
Érdemes tudni, hogy nem csupán az ételekben találkozhatunk az E120 színezékkel. Ez a festék ugyanis megtalálható a kozmetikumokban is, különösen a rúzsokban, arcpirosítókban és a szemhéjfestékekben – de felfedezhető egyes tabletták bevonataiban, valamint szirupokban is.
Bár a kárminsav alkalmazása széles körben elterjedt, az egészségre gyakorolt hatása nem mentes a kockázatoktól. Az E120-as színezék ugyanis allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél, súlyos esetekben pedig légzési nehézségeket, anafilaxiás sokkot is okozhat.
A WHO meghatározta a kárminsav maximális napi bevivelét, ami 5 mg testsúly-kilogrammonként. Ezt pedig különösen fontos betartani azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak étrendkiegészítőket.