ACNEWS

Egy német idióta megrongálta a firenzei Neptun-kutat

Fotó: Wikimedia
Fotó: Wikimedia
A 22 éves férfi azért mászott fel a 16. századi szökőkútra, hogy lőhessen egy szelfit.
Hirdetés
Ad image

Ez is egy újabb példa arra, hogyan teszik tönkre a turisták a műemlékeket. Dario Nardella, Firenze polgármestere hétfőn az X-en (korábban Twitter) közzétett egy bejegyzést. Ebben egy fotó és egy videó is szerepel az eseményről. A fotón a turista elmosódottan látható a Neptunusz szökőkút emlékművén állva. A videón pedig éppen megmássza az emlékművet. A 2018-ban teljesen felújított Neptun-kutat a 16. században építették a Medici-ház egyik tagjának és egy osztrák főhercegnőnek a házassága emlékére.

Egy márványdarab letört, amikor a turista felmászott az emlékmű szekerére, a ló patája pedig megsérült a lefelé vezető úton. Cselekedetével mintegy 5 ezer eurós, azaz majd 2 millió forintos kárt okozott a történelmi emlékműben. A polgármester bejegyzéséből kiderül, hogy a férfit – a térfigyelő kameráknak köszönhetően – azonosították és jelentős pénzbírság megfizetésére kötelezik. A pontos összeg még nem nyilvános. „A kulturális örökségekben való károkozásra nincs mentség” – fogalmazott Nardella a bejegyzésében.

Tommaso Muccini, az emlékmű karbantartásáért felelős Palazzo Vecchio képzőművészeti építésze a La Nazione című olasz lapnak elmondta, hogy az emlékmű érzékelői nem riasztottak, amikor a turista belépett a szökőkútba. „Ez valószínűleg azért történt, mert a szökőkutat megvilágító reflektorok előtt haladt el, ami interferenciát okozott az érzékelőkkel” – mondta Muccini. – „A riasztó azonban megszólalt, amikor a turista kilépett a szökőkútból” – tette hozzá. Az októberre tervezett karbantartás során az érzékelőket frissíteni fogják, hogy a riasztás azonnal működésbe lépjen, és így remélhetőleg megakadályozzák, hogy az ilyen eset megismétlődjön – írja a yahoo.com.

Idén nyáron számos esetben fordult elő, hogy turisták megrongálták a történelmi műemlékeket Olaszországban. Német turisták egy csoportja a múlt hónapban ledöntött egy 150 éves szobrot egy olasz villánál. Többször előfordult, hogy egyes látogatók megrongálták a római Colosseumot. Szintén Rómában pedig egy turista bemászott a Trevi-kútba, hogy megtöltse a vizespalackját.

Ezek az események arra késztették Olaszország idegenforgalmi miniszterét, hogy a kulturálatlanul viselkedő turistákat „vandáloknak” nevezze, akik szerinte „nem tisztelik” az ország kulturális örökségét.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés