ACNEWS

Egyetlen éjszaka 1000 énekesmadár csapódott egy toronyháznak

Fotó: Lauren Nassef/Field Musem/X
Fotó: Lauren Nassef/Field Musem/X
Hátborzongató eset történt Chicagóban. Az állatok tetemeit madárszakértők gyűjtötték össze.
Hirdetés
Ad image

Az egyik éjszaka mintegy 1000 énekesmadár repült neki a kivilágított kongresszusi központ ablakainak. Azonnal elpusztultak.

„Olyan volt, mintha mindent egy madarakból készült szőnyeg borított volna” – nyilatkozta David Willard, a chicagói Field Múzeum madárosztályának korábbi vezetője. – „Egy átlagos éjszakán nulla és tizenöt közé tehető az elhullott madarak száma. A mostani eset azonban sokkoló ahhoz képest, amit eddig bármikor láttunk. Az elmúlt 40 év alatt, amióta nyomon követjük a madárpusztulásokat, még soha nem történt ilyen”.

A múzeum számításai szerint 33 különböző madárfaj egyedei pusztultak el. A legtöbbjük énekesmadár, pacsirta volt. A madárszakértők többek között a kongresszusi központ világítását okolják a balesetért: az éjszaka vándorló madarak ugyanis a csillagokhoz igazodnak. Az épület erős fényei azonban összezavarják őket. Ennek következtében a madarak addig repülnek a fény körül, amíg halálosan kimerülnek, vagy az ablakoknak csapódnak. A halálos jelenséget fényvonzásnak nevezik.

Az ilyen pusztító esetek könnyen megelőzhetők lennének – mondja Anna Pidgeon, a Wisconsin-Madison Egyetem madárszakértője. Segít, ha az épületeket kevésbé erősen világítják ki, illetve az ablakokat matricákkal látják el – írja a bild.de.

New York városa még a szeptember 11-i terrortámadásról való éves megemlékezéskor is tekintettel van a madarakra: a Világkereskedelmi Központot jelképező ikerfényeket ideiglenesen kikapcsolják.

(Nyitókép: Lauren Nassef/Field Musem/X)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés