ACNEWS

Elárasztják Magyarországot az ázsiai fertőző vérszívók

Tigrisszúnyog forrás: pixabay
Tigrisszúnyog forrás: pixabay
Megérkezett Magyarországra a tigrisszúnyog és jól érzi magát.
Hirdetés
Ad image

Régóta halljuk a figyelmeztetést, hogy nemsokára Európában is elterjedhet a Dengue-lázat is terjesztő ázsiai tigrisszúnyog. Egyre több bizonyíték van arra, hogy nem csak alkalomszerűen idetévedt példányok vannak, hanem az enyhe teleknek „köszönhetően” már a tojásaik is áttelelnek nálunk.

„Amikor egy Dengue-vírussal fertőzött embert a szúnyog megcsíp, az állat elkezdi megemészteni a vért, a vírus pedig a szervezetében 8-12 nap alatt többszörösére szaporodik. Ha aztán a szúnyog megcsíp egy egészséges embert, a véráramából át tudja adni a vírust, az emberi testben pedig nagyjából 3-14 napon belül megjelennek a fertőzés tünetei” – mondta Varga Zsaklin, a Pécsi Tudományegyetem PhD-hallgatója a PTE Virológiai Nemzeti Laboratóriuma által szervezett évértékelő workshopon.

A Dengue-láz enyhe lefolyással hasonló tüneteket produkál, mint egy influenza: láz, végtagfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Nagyjából minden negyedik megfertőzött ember érzi magát betegnek, és alakul ki nála tünetegyüttes, és minden huszadiknál jelentkezik súlyosabb Dengue-láz, vagy másnéven csonttörő láz. Ennek erős csont- és ízületi fájdalom a tünete, kórházi ellátásra szorul a beteg, sok esetben a betegség halállal is végződhet.

Magyarországon a 2023-as adatok szerint már az ország egész területén jelen van a tigrisszúnyog. A hazai Dengue-lázas betegekről a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezet egy adatbázist, de csak a behurcoltakról. Egyelőre arról még nincs kutatás, hogy milyen gyakran fordul elő az országban a betegség – írja a Telex.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés