ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ellepte a tengeri takony az Adriát

Tengeri takony / Fotó: képernyőkép - youtube
Tengeri takony / Fotó: képernyőkép - youtube
Az olasz tengerpartra érkezők csalódni fognak. Egyre több turistaparadicsom veszik oda a tengeri takony támadása miatt.
Hirdetés
Ad image

Ha tengerparti nyaralásra gondolunk, akkor a kristálytiszta hűsítő víz és a fehérhomokos strandok jutnak az eszünkbe. Azonban egyre többen fáznak rá azok közül, akik Olaszországba foglaltak nyaralást. Az adriai strandokat ugyanis megtámadta a tengeri takony, hivatalos nevén az alganyálka. „Az egész Adrián érvényben van a nyálkariasztás.” – olvasható egy olasz hírportálon. A jelenséget először északon észlelték, azonban folyamatosan terjed, és már elérte a déli partokat is. Ráadásul az Európát súlytó hőhullám is elősegíti az algák szaporodását. Így lehetséges, hogy bár kezdetben csak Friuli, Veneto és Emilia-Romagna régiókat érintette a tengeri takony, mára már Dél-Olaszország strandjait is megszállta. Köztük a magyarok egyik kedvenc helyét is, Pugliát.

A szállodák pedig próbálnak küzdeni, hogy megtartsák a turistákat. „A turisták valós idejű felvételeket kérnek a tengerről.” – idézi a Krone az egyik érintett vállalkozó szavait. Az olasz szállodaszövetség elnöke, Nicola Mozzoni szerint a takonyról szóló történetek jelentősen túlzóak. Azonban nem a szállodák jártak a legrosszabbul, hanem a halászok. A Confcooperative Fedagripesca horgásszövetség szakértőket vetett be, hogy nyomon kövessék a fejleményeket. A nyálka ugyanis tönkre teheti a kisebb csónakokat. A takony ugyanis beleragad a légcsavarokba, így a motor megtisztítása szinte lehetetlen. Az alga pedig a hálókra is ráragad.

A turisztikai szakemberek azonban arra kérték a halászokat, hogy ne nagyon panaszkodjanak erről. „A halászok másként érzékelik, hogy mi történik kint a tengeren. Teljesen egyetértek velük. Azonban minél kevesebbet reklámozzuk a jelenséget, annál jobb.” – jelezte a turisztikai bizottság elnöke. Egyúttal figyelmeztettek minden turistát, hogy lemondhatják a foglalásukat, de más partszakaszon is ugyanazzal a problémával fognak szembesülni. Ráadásul a tengeri takony nem mérgező, inkább csak esztétikailag kellemetlen az odalátogatóknak. A tudósok szerint túlzott aggodalom az, amiről szó van, hiszen már a 19. században is megfigyeltek hasonló alganyálka-szaporulatot. Azt azonban nem lehet tudni, hogy miért keletkezik ez a takony. Pontosabban az kérdéses, hogy miért képződik ekkora mennyiség egy bizonyos időpontban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés