ACNEWS

Előkerült egy 134 éve elveszett Drakulás novella

Drakula olvas / Kolodko-miniatűr / Fotó: Shutterstock
Drakula olvas / Kolodko-miniatűr / Fotó: Shutterstock
134 év után Bram Stoker, a Drakula történetek megalkotójának ismeretlen novellája került elő. Véletlenül találta meg egy történész.
Hirdetés
Ad image

Brian Cleary amatőr történész éppen Bram Stoker műveit lapozgatta a dublini Ír Nemzeti Könyvtárban, amikor valami furcsát vett észre. „Megláttam a Gibbet Hill kifejezést és tudtam, hogy ezzel a címmel még sehol se találkoztam. Az író egyik életrajzában vagy bibliográfiájában sem szerepelt.” – idézte a New York Post Clearyt. „Egyszerűen ledöbbentem. Ültem a képernyő előtt és azon tűnődtem, hogy vajon én vagyok az egyetlen ember, aki ezt olvasta?” – emlékezett vissza a történész.

Cleary ezután azon kezdett el gondolkozni, hogy mit kezdjen ezzel az információval. Végül Bram Stoker életrajzírója, Paul Murray erősítette meg a meghökkentő felfedezést. Murray elmondása szerint a novella egy állomás lehetett a Drakula kiadásához vezető úton, amelyet 1890-ben kezdett el írni. Ugyanabban az évben, amikor az azóta elfeledett novellát, valamint az első regényét is publikálta. „Ez egy klasszikus Stoker-történet. A jó és a rossz közötti harcról szól, a gonoszról, amely egzotikus, megmagyarázhatatlan módon bukkan fel.” – mondta az irodalmár.

A Bibbet Hill a brit Surryben játszódik és három törvényen kívüli ember történetét követi nyomon, akiket egy tengerész meggyilkolásával vádolna, majd felakasztanak. A testüket pedig az akasztófán hagyják, hogy figyelmeztetésül szolgáljanak az arra tévedő utazóknak.

Cleary még 2021-ben botlott bele a novellába, amikor is egy hirtelen bekövetkezett halláskárosodás miatt nem tudott dolgozni. Azért, hogy elüsse az időt régi újságkivágásokat és cikkeket kezdett el olvasgatni, ekkor került a kezébe a Daily Expressz dublini kiadásáűnak 1890-es, karácsonyi melléklete. Ahol a Gibbet Hill először és eddig utoljára megjelent. Végül a novellát egy jótékonysági szervezet, a Rotunda Alapítvány fogja az idén újra kiadni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés