ACNEWS

Élt 14 hónapot. Jaj a pénztárcánknak

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Véget érni látszik az árak apadása. Ismét feltámad az infláció. 14 hónap útán.
Hirdetés
Ad image

Áprilisban a fogyasztói árak átlag 3,7 százalékkal emelkedtek 2023 azonos időszakához képest. Ez első pillantásra egy jó hír, azonban a márciusi adatokhoz képest 0,7 százalékos növekedést jelent – számolt be Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel pedig véget ért a 14 hónapja tartó dezinflációs folyamat. 

A friss adatok szerint az élelmiszerek ára átlagosan 1 százalékkal emelkedett, amiből a cukor drágult egy év alatt a leginkább. 30,4 százalékkal fizetünk többet, mint 2023 áprilisában. A sertéshús 9,2 százalékkal drágult, míg az üdítők 5,8 százalékkal kerülnek többe átlagosan.

A KSH adatai szerint a lakbér 14 százalékkal kerül többe és 9,8 százalékkal fizetünk többet a parkolásért. Az üzemagyagár 6,6 százalékkal drágultak egy év leforgása alatt, míg márciushoz képest 3,5 százalékkal fizetünk érte többet. Idén márciushoz viszonyítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 százalékkal emelkedett, ezen belül is az idényáras élelmiszerek (zöldségek, gyümölcsök) 1,5 százalékkal, míg a csokoládé egyelőre 1,3 százalékkal kerül többe.  

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés