ACNEWS

Este kiderül, gólya leszel-e

Pexels
Pexels
Csak órák kérdése, már ha jelentkeztél valamelyik felsőfokú intézménybe.
Hirdetés
Ad image

Ma este 8-kor hirdetik ki a felvételi ponthatárokat az egyetemek szeptemberben induló szakjaira. A jelentkezők akkor tudják meg, felvették-e őket valamely szakra, és melyik intézménybe. A ponthatárokat a Felvi.hu oldalán teszik közzé, de a felvételizőket sms-ben is értesítik az eredményükről.

Az idei felvételin is maximum 500 pontot lehet elérni. Ebből legfeljebb 200 pont jár a középiskolai tanulmányi eredményekért. A tanulmányi pontok másik felét az érettségi átlageredményéből számolják ki. Az érettségivel is 200 pont szerezhető. És 100 többletpontot lehetett kapni például az emelt szintű érettségi vizsgaeredményéért (amennyiben abból számítják az érettségi pontot), nyelvtudásért, tanulmányi, művészeti és szakmai versenyeredményekért.

Az Eduline idén is összesítette – idézi a Telex – hogy a felvételizők melyik 10 szakra jelentkeztek a legtöbben:

gazdálkodási és menedzsment (14 375 jelentkező)

kereskedelem és marketing (9802 jelentkező)

pszichológia (7174 jelentkező)

ápolás és betegellátás (7153 jelentkező)

mérnökinformatikus (6666 jelentkező)

jogász (5641 jelentkező)

pénzügy és számvitel (5441 jelentkező)

kommunikáció- és médiatudomány (5387 jelentkező)

nemzetközi gazdálkodás (5146 jelentkező)

programtervező informatikus (4918 jelentkező)

Idén 126 ezer diák adta le a jelentkezését valamelyik magyar főiskola vagy egyetem képzésére.

Több diák bekerülését segítheti az egyetemekre, hogy 2023-tól megszűnt a minimumponthatár: a maximum 500 pontos felvételi rendszerben az alapképzésre és osztatlan képzésre eddig nem lehetett bejutni 280 pont alatt, a felsőoktatási szakképzésre pedig 240 pontnál kevesebbel. Mostantól nincs ilyen központi minimális elvárás, tehát elméletben azok is mehetnek egyetemre, akik nem érik el ezt a pontszámot. De az egyetemek maguk is meghatározhatnak szakonként minimumpontszámot.

A korábbi években nem volt ritka, hogy bizonyos szakokon előzetes ponthatárokat húztak. Ezek azt jelentették, hogy az itt meghatározott pontszám alatt nem vehettek fel senkit egy adott szak állami ösztöndíjas képzésére. Az átalakítások miatt ezek az előzetes ponthatárhúzások sem kötelezők már. Ennek ellenére például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a gazdálkodási és menedzsment képzésére, és az összes gazdasági, építőmérnöki, társadalomtudományi, közlekedésmérnöki és járműmérnöki, természettudományi és villamosmérnöki képzésére is csak legalább 280 fölötti ponttal lehet bekerülni.

Az építészmérnöki, a vegyészmérnöki és a gépészmérnöki szakoknál nincs ilyen minimum elvárás. A Corvinusra való sikeres bekerüléshez már legalább 400 pontot kell teljesítenie az önköltséges képzésre jelentkezőknek, írja az Eduline. Az ELTE gazdasági képzésein nincsenek előzetes ponthatárok, de a nemzetközi tanulmányokra, pszichológiára és a jogászképzésekre jelentkezőknek legalább 350 pontot kell elérniük.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés