ACNEWS

Húsz centiméteres pók érkezik Európába – féljünk tőle?

A sárga óriáspók szerencsére nem veszélyes az európaiakra; Forrás: Christina Butler, Wikipedia
A sárga óriáspók szerencsére nem veszélyes az európaiakra; Forrás: Christina Butler, Wikipedia
Az ázsiai óriáspók egyre gyorsabb tempóban terjed az USA keleti partjai mentén. Hamarosan Európába is megérkezhet az invazív faj.
Hirdetés
Ad image

Nem ritka eset, hogy az egzotikus országokból érkező csomagokban különböző állatok, köztük pókok bújnak meg. Ezek európai szemmel félelmetesek lehetnek, van amelyik akár 20 centire is megnőhet. Ilyen a jorōgumo (ejstd: dzsorógumo) is, ami akár 3 méter átmérőjű is lehet a hálója. Ezek az alapvetően félelmetesnek tűnő állatok eredetileg Japánban, Koreában, Tajvanban és Kínában őshonosok, de az elmúlt években futótűzként kezdtek el terjedni az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidékén is. Olyan mértékben, hogy a korábbi intézkedések teljesen hatástalannak bizonyultak. Nem tudták megakadályozni a szaporodásukat. A kérdést pedig joggal tette fel a Heute: hozzánk is megérkezhet az óriáspók? Egyáltalán félnünk kell tőlük?

Nem veszélyes emberre az óriáspók

Ahogyan az osztrákok, úgy egyelőre mi is fellélegezhetünk. A nyolclábú más egzotikus, a kontinensünkre akaratuk ellenére betelepülő rovarokkal egyetemben a banánládákban vagy más növényeken keresztül kerülnek be Európába. Azonban az itteni klíma – legalábbis egyelőre – nem különösebben csábító ezeknek az óriáspókoknak. A sárga pók ugyanis csak rövidebb, enyhe fagyokat tud túlélni, ami nem jellemző a kontinensünk ezen oldalán. Ez pedig alapvetően jó hír, miután akár 100 kilométeren keresztül is képesek utazni a széllel, így a szakértők szerint idén már New Yorkban is megjelenhetnek. Ja, és nemcsak utazni szeretnek, hiszen ahogyan a színük is mutatja némileg mérgezőek ezek a pókok. Szerencsére azonban nem veszélyesek se ránk, se a háziállatokra. Ezek a pókok ugyanis nem tudnak áthatolni a bőrünkön, így megcsípni se tudnak minket.

A veszélyes sárga pók: a dajkapók

A dzsorógumo ellentétben azonaban létezik olyan sárga pók Magyarországon, ami nem őshonos hazánkban, azonban veszélyes. A sárga dajkapókok egyre elterjedtebbek hazánkban, miután a klímaváltozásnak köszönhetően remekül érzik magukat, főleg a lakásainkban, ahová a virágokkal együtt hurcoljuk be őket leginkább ősszel. Szerencsére ezeknek a pókoknak a mérge koránt sem olyan erős, mint a mérges dajkapóké, annak ellenére sem, hogy az egyszerű emberek könnyen összekeverik a két fajtát. Ennek ellenére érdemes orvoshoz fordulni, mert könnyen felszökhet a lázunk.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés