ACNEWS

Évente változnak majd a rendszámok

Csak úgy kapkodjuk majd a fejünket az utakon - de tudni fogjuk mikor állt forgalomba az autó.

Hirdetés
Ad image

Csak úgy kapkodjuk majd a fejünket az utakon – de tudni fogjuk mikor állt forgalomba az autó.

Még kilenc hónapja sincs, hogy bevezették itthon az új rendszámokat, máris változás lépett életbe, és gyakorlatilag éves szinten előforduló jelenség lesz – tudta meg a Vezess.hu.

2022 júliusában kezdték meg új formátumú, négy betűből és három számból álló rendszámok kiadását Magyarországon, többek között azzal a kikötéssel, hogy az első két karakter kizárólag két magán- vagy két mássalhangzó lehet.

Ugyan az első, AA karakterpárral kezdődő rendszámok még nem futottak ki, a portál információi szerint máris elkezdték az AE kezdetű azonosítók kiadását. A Vezess megkeresésére a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. ekképp indokolta a változás okát:

„Az AE kezdőbetűs rendszámok a 2022-ben legyártott AA kezdőbetűs készletek felhasználását követően, 2023 tavaszától kerülnek kiadásra” –magyarázatuk szerint ennek azért van jelentősége, hogy az új, illetve a forgalomba helyezett használt gépjárművek esetében vizuálisan is beazonosítható legyen az üzembe helyezés időszaka.

Az állami cég megerősítette azt is, hogy a jelenlegi tervek szerint 2024-ben ismét betűváltás történik a rendszám második karakterében. Vagyis már csak hónapok kérdése, és jönnek az AI kezdetű rendszámok.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés