ACNEWS

Ez a hal megállíthatja az emberi öregedést

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Akár nyolc hónapig is él víz nélkül, mert közben leállítja a saját öregedési folyamatát. A killi hal segíthet leállítani az emberi öregedést...
Hirdetés
Ad image

Tudományos fikciónak hangzik, de valóság: a zimbabwei killifisch (killihalak) víz nélkül is képesek életben maradni. Ez az egyetlen módja annak, hogy egyáltalán létezzenek. A mozambiki tavak ugyanis, ahol a hal él, az esős évszakban megtelnek, de a hónapokig tartó szárazság idején teljesen kiszáradnak. Eközben az embriók beássák magukat a száraz iszapba. Az úgynevezett „diapauza” során leállítják saját fejlődésüket, és így élik túl a szárazságot. Amikor a víz akár nyolc hónap elteltével visszatér, az embriók minden gond nélkül tovább fejlődnek felnőtt halakká.

A kutatók évek óta próbálják kideríteni, hogyan sikerül az embrióknak szüneteltetni az életüket. Ez az emberi öregedést is lassíthatná – írja a blick.ch.

Leegyszerűsítve, az öregedési folyamat akkor következik be, amikor a sejtosztódás során hosszú évek alatt felhalmozódnak a hibák. Ha sikerül kideríteni, hogyan sikerül a gyilkos halak embrióinak hosszú ideig megőrizniük sejtjeiket, az támpontokat adhat ahhoz, hogyan tudjuk hosszú távon egészségesen tartani az emberi sejteket, szöveteket vagy szerveket – mondja Anne Brunet, a Stanford Egyetem professzora.

A genetikus csapat már felfedezte, hogy a halak a diapauza alatt olyan géneket aktiválnak, amelyek védik és becsomagolják a DNS-üket. Ez csökkenti más, a sejtosztódást és a szervfejlődést irányító gének aktivitását. Hasonló változásokat figyeltek meg a DNS-csomagolásban a téli álmot alvó állatoknál is. Brune csapata most további kutatásokat szeretne végezni annak kiderítésére, hogy az egyes szervek hogyan szinkronizálják az öregedési folyamatot – és hogy ezek az eredmények hogyan vihetők át ránk, emberekre. „Reméljük, hogy egy nap valóban megértjük majd, hogy pontosan mi is történik az öregedés során”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés