ACNEWS

2024. September 17.   |   Zsófia napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ez a legértékesebb vonat most Ukrajnában

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Betekintést nyerhettünk egy orvosi evakuáló vonatba, amivel az ukrán sebesülteket szállítják el a közeli s távoli kórházakba.
Hirdetés
Ad image

A legtöbb kelet-ukrajnai városban küzdenek azzal, hogy elegendő kórházi ágyat találjanak a frontvonalakról érkező, szinte folyamatos sérültáradat befogadására. A hely felszabadítása azonban megköveteli, hogy a legbetegebbeket is, akik közül sokan eszméletlenek, távoli, gyakran több száz kilométerre lévő helyekre szállítsák. Ezek az utak kritikusak lehetnek egy súlyos beteg számára, azonban a mentőhelikopter háborús időben nem egy életbiztosítás. Oroszország ugyanis a légtérben erős fölényt élvez az ukránokkal szemben.

A mozgó intenzívosztály

Így az, hogy a betegek szállítását meg tudták oldani vonatokkal életmentő. „Itt szinte mindent megtehetünk. Ez egy teljes értékű intenzív osztály.” – mondta Oleksandr, aki az ukrán egészségügyi erők századosaként a vonat vezető rezidense a CNN-nek. Az ő szakterülete a harci orvoslás. Ez leginkább a betegek stabilizálását és biztonságos helyre evakuálását jelenti, nem pedig a kezelés elvégzését. A vonaton végzett munkája csak egy része annak az orvosi láncnak, amely abban a pillanatban kezdődik, amikor egy katona megsebesül.

Itt látható a vonat

„A legnehezebb rész a frontvonalból való evakuálás. Az itt dolgozó harctéri orvosok ugyanis ugyanúgy meghalhatnak, mint bármelyik katona.” – hívta fel mindenki figyelmét. Egy intenzív osztály működtetése egy mozgó vonaton herkulesi feladat, amely több tucat embert érint. Oleksandr elmondta, hogy betegei túlnyomó többsége, mintegy 90%-a többszörös repeszsérülést szenvedett. Sokuk amputáción estek át, és többeket intubálni kellett. Azonban a vonaton lévő lélegeztetőgépeknek és más eszközöknek hála életben vannak. Mindannyiuk kezére számok vannak írva. Ezekkel jelzik, hogy a hosszú evakuáló vonat melyik kocsiján kell utazniuk.

„Nagyon korlátozottak a lehetőségeink itt… Ha valami történik, nem tudok külső konzultánst hívni. El tudunk végezni kisebb műtéteket, hogy elállítsuk a vérzést. Azonban nem tudunk hasi, vagy mellkasi műtéteket végezni. Nagyon óvatosnak kell lennünk, amikor kiválasztjuk a betegeket.” – mondta.

Abszolút elsőbbséget élvez

A vasúti kórház példa arra a fajta ukrán leleményességre, amely a konfliktus első hónapjaiban lenyűgözte a világot. Olekszandr Percovszkij, az Ukrán Vasutak személyszállítási vezérigazgatója a CNN-nek elmondta, hogy Ukrajnának nem voltak egészségügyi vagonjai, amikor Oroszország 2022 februárjában teljes körű inváziót indított az ország ellen.

„Azt láttuk, hogy a sebesült katonákat fizikailag egyszerűen csak átpréselték a menetrendszerinti vonatok ablakain. Ekkor mondtuk azt, hogy valamit tenni kell ez ellen. Elkezdtük utólagosan felszerelni a vasúti kocsikat, amelyek békés napokon a turistákat hozták a Kárpátokba.” – mesélte.

Azért, hogy a vagonok minél kevesebbet rázkódjanak a jármű óránként körülbelül 80 kilométeres sebességgel halad. Ez körülbelül a fele a normál vonatok sebességének. Emellett elsőbbsége van mindenki mással szemben. Beleértve a külföldi méltóságokat szállító különleges VIP-vonatokat is. Ennek ellenére az ICU egység folyamatosan rázkódik. Minden berendezést, minden ágyat és minden gépet a padlóhoz kell rögzíteni. A személyzetnek pedig különösen óvatosnak kell lennie, amikor a betegekkel dolgozik.

A mentővonatokat először a krími háborúban, az 1850-es években használták, de azóta hosszú utat tettek meg. A modern ukrán változatok lélegeztetőgépekkel, életfenntartó gépekkel, ultrahangos szkennerekkel és hordozható légkondicionáló berendezésekkel vannak felszerelve, amelyek segítenek a legforróbb napokon is stabil hőmérsékletet tartani.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés