ACNEWS

Ezért ne parfümözd be magad a repülőgép fedélzetén

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Hirdetés
Ad image

Utasként nem igazán szoktunk túlgondolni egy repülőutat: leülünk, becsatoljuk az övünket, és aztán várjuk, míg a gép megérkezik az úticélhoz. Vannak azonban bizonyos íratlan szabályok, amelyeket egy repülőn illik szem előtt tartanunk mind a légiutas kísérők, mind a többi utasra nézve.

Néhány viselkedési forma egyértelműen helytelennek számít. Ilyen például, ha valaki megpróbál rágyújtani, annak ellenére, hogy a dohányzás az 1990-es évek óta tilos a repülőgépeken. Bár az utastér különböző pontjain még mindig vannak erre utaló táblák, időről időre mégis előfordul, hogy valaki elővesz egy szálat, és rágyújt. Erről Michelle P. légiutas kísérő számolt be a Travelbook-nak adott interjújában, továbbá elárulta, hogy melyek azok a hibák, amelyeket az utasok általában elkövetnek, illetve,  milyen magatartást  illene tanúsítani  a fedélzeten.  

1. Mezítláb járkálni 

„Szinte minden járaton megfigyeljük ezt: az utasok zokniban vagy akár mezítláb sétálnak végig az utastéren, néha még a mosdóba is” – számol be a légiutas kísérő.

A padló azonban rendkívül piszkos, sőt, a mezítláb járkálás a gépen néha még biztonsági kockázatot is jelent.

2. Rendetlenséget hagyni

Michelle P. szerint sok utas rendetlenül hagyja az ülését, a szemetet pedig a padlóra dobja. Sőt, előfordult, hogy valaki egy használt pelenkát hagyott ott a fedélzeten. Az ilyen magatartás viszont nem csak a legénységgel és a későbbi utasokkal szemben tiszteletlenség. Valódi higiéniai problémákhoz is hozzájárul a repülőgépek kabinjában, ugyanis nincs idő minden repülés után az alapos fertőtlenítésre.

3. Nem figyelni a légiutas-kísérőkre

A légiutas-kísérők gyakran tapasztalják, hogy az utasok szinte semmibe veszik őket. „Sokan nem veszik le a fejhallgatójukat, pedig nyilvánvalóan próbálunk kommunikálni velük. Néha kétszer-háromszor is meg kell ismételnünk magunkat”” – számol be Michelle P.

” Gyakran nincs más választás, mint szótlanul állni előttük és várni, vagy finoman megkocogtatni a fülhallgatót. Ezek a magatartás leginkább az üzleti osztályon figyelhető meg” – mondja a légiutas-kísérő, aki szerint a legtöbb utas még mindig csak egy kiszolgáló személyzetként tekint rájuk, és nem úgy, mint a biztonsági személyzetre, akik vészhelyzet esetén megmenthetik az életüket. Ezért fordulhat elő, hogy az emberek nem figyelnek oda, amikor biztonsági eligazítást tartanak.

4. Folyamatosan nyomogatni a szervízhívó gombot

Az utasok csak vészhelyzetben nyomják meg a segélyhívó gombot, vagy ha valóban sürgősen szükségük van valamire, és nem tudják elhagyni az ülésüket. Michelle P. szerint azonban sok utas, különösen a turistaosztályon, ezzel nincs tisztában. „Rendkívül kedvezőtlen, ha a segélyhívó folyamatosan csörög, ugyanis minden hívást ellenőriznünk kell. Ez stresszes számunkra, miközben valójában fontos dolguk van.

Mindenekelőtt óvatosnak kell lenni, amikor megnyomjuk a szervizhívó gombot. Mert ha figyelmetlenek vagyunk, akkor veszélybe sodorhatjuk az utaskísérő személyzetet. Egy TikTok-videóban Kat Kamalani egykori légiutas-kísérő arra kéri az utasokat, hogy amikor a gép a kifutópályán van, vagy amikor a gép felszáll vagy leszáll csak vészhelyzetben nyomják meg a gombot. Ezekben a fázisokban ugyanis a repülő személyzetének is be kellene kötnie magát, hogy elkerüljék a felesleges baleseteket.

5. Betegen szállni fel a repülőre

Egy másik gyakori hiba az utasok körében, hogy betegen szállnak fel a járatra. Ez nem csak azért probléma, mert esetleg megfertőzhetik a többi utast, hanem azért is, mert egy kis megfázás akár órákon belül súlyosbodhat. Erős fülfájást okozhat, ami leszálláskor a legrosszabb, és félő, hogy kiszakad a dobhártya.

6. A kézipoggyász-korlátozást figyelmen kívül hagyni

Az előírt felső határnak oka van, hiszen a repülőgép utasterében nem végtelen a hely. 

7. Részegen utazni

Azok az utasok, akik túl részegen jelennek meg a járaton, biztonsági kockázatot jelentenek – ezért gyakran le is szállítják őket a gépről. Michelle P. azt is tanácsolja, hogy ne csempésszünk alkoholt a repülőgépre, és ne rejtsük el a „hulladék” konténerekbe, hogy titokban a mosdókban igyuk meg.

8. Hajlakkot vagy dezodort használni a mosdóban

Rúzsozás, arcpúderezés – persze, egy gyors felfrissülés leszállás előtt megengedett. A parfümöket, dezodorokat és hajlakkokat azonban tanácsos a bőröndben hagyni. A velük permetezett aeroszolok ugyanis beindíthatják a füstjelzőt a mosdóban. Ez riadóztatná a személyzetet, hogy a fedélzeten keletkező tűz esetén kezdeményezzék a szükséges biztonsági intézkedéseket. Ennek lehetséges következménye a fedélzeti nyugtalanságon kívül az is, hogy nem kívánt késéseket okoz.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés