ACNEWS

Ezt tudnia kell: jön a nagy tavaszi bírságolás kora

Parlagfű / Fotó: Pixabay
Parlagfű / Fotó: Pixabay
Tavaly 1 451 bírságot szabtak ki 73 millió 880 ezer forintértékben. A belterületi szabálysértőktől 2 millió 627 ezer forintot, a külterületiektől 71 millió 253 ezret kaszáltak.
Hirdetés
Ad image

Pedig egy egyszerű kaszálással megúszhatták volna büntetést az érintettek.

Igen, a parlagfű.

A Nébih közlése szerint a parlagfű miatt a legmagasabb bírság összege tavaly belterületen 50 000 forint volt, külterületen pedig 1,5 millió forint.

A parlagfű Magyarországon nem őshonos növény, csak a múlt század 40-es éveinek a közepén kezdett el robbanásszerűen terjedni, elsősorban a gabonaszállító útvonalak mentén.

Mára az egész ország területén megtalálható a mezőgazdasági területeken, illetve műveletlen parlagokon, romtalajokon. A rohamos terjedéssel párhuzamosan megnőtt az allergiások száma is: mára nem túlzás azt mondani, hogy több százezer magyar életét keseríti meg a gyomnövény.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése alapján a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végégig folyamatosan fenntartani.

Ám a jogszabály 2019-ben változott, a földtulajdonosok e kötelezettsége már nemcsak július 1-jétől áll fenn, hanem az egész vegetációs időszak alatt.

Azzal szemben, aki elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, növényvédelmi bírságot kell kiszabni, melynek mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel borítottság mértéke határozza meg – 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Amennyiben az adott földhasználó 3 éven belül ismételten elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, a növényvédelmi bírságot a másfélszeresére kell emelni.

A hatósági eljárás során felmerült költségeket és a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket a földhasználónak kell megfizetnie- írja az Agrárszektor.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés