ACNEWS

Fertőző betegeket visz katonának Ukrajna

Pixabay
Pixabay
Hepatitis, HÍV, tuberkulózis nem akadály – sőt még a mentális zavar sem. Megy mindenki a húsdaráló-hoz.
Hirdetés
Ad image

Az ukrán Honvédelmi Minisztérium frissítette a szolgálati alkalmasság felmérésére szolgáló betegségek listáját: amely meghatározza, kit mozgósítanak.

A korlátozott kondíciójú állampolgárokat akkor mozgósítják, ha rendelkeznek bizonyos szakterületekkel. Emellett a Honvédelmi Minisztérium aktualizálta a Betegségek Menetrendjét, amely szerint újraértékelik a katonai szolgálatra való alkalmasságot.

A honvédelmi minisztérium 490. számú rendelete értelmében a katonai állomány alkalmasságának felmérésére szolgáló Betegségtáblázatot teljes mértékben frissítették. A „katonai szolgálatra alkalmas” kivételeket törölték.

Alkalmasnak ítélik és ismerik el a következő betegségekben szenvedőket:

2. – klinikailag gyógyított tuberkulózis;

4-c – vírusos hepatitis kisebb működési zavarokkal;

5-c – tünetmentes HIV;

13. – az endokrin rendszer betegségei kisebb funkcionális rendellenességekkel;

14. – mentális zavarok könnyű, rövid távú fájdalmas megnyilvánulásai;

17. – neurotikus, stresszhez kapcsolódó és szomatoform rendellenességek (fóbiás, szorongásos, rögeszmés-kényszeres, alkalmazkodási, szomatoforte és más neurotikus rendellenességek, neuraszténia, súlyos stresszre adott reakciók), mérsékelten kifejezett, rövid távú megnyilvánulásokkal;

21-c — lassan progrediáló központi idegrendszeri betegségek;

22. – epizodikus és paroxizmális rendellenességek.

„Ha egy katonát egy katonai szakterületen való szolgálatra alkalmatlannak ismernek el, az egységparancsnok a katonát más beosztásba való áthelyezése előtt a VLK-hoz (a megfelelő egészségügyi hatósághoz – a szerk.)  utalhatja az új katonai szakterületen való szolgálatra való alkalmasság megállapítása érdekében” – áll a rendeletben.

A végzés részletezte a korlátozott alkalmasságban lévők szolgálati helyének meghatározására vonatkozó eljárást -írja a Novyny.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés