ACNEWS

Fertőzött pizzák – halálos mérgezés miatt fizet a Nestlé

Bezárták a pizzagyárat is / Fotó: Pixabay
Bezárták a pizzagyárat is / Fotó: Pixabay
Hirdetés
Ad image

Halálos mérgezés miatt perelik a Nestlé franciaországi pizzagyárát – két gyermek halt meg.

Gondatlanságból elkövetett emberölés és 14 másik áldozat gondatlanságból elkövetett testi sértése miatt indult bírósági vizsgálat.

Tavaly a Nestlé leányvállalatának, a Buitoninak a franciaországi Caudryban lévő üzemében E.coli baktériummal szennyezett pizzatésztát készítettek.

Két gyermek, miután megették a pizzákat, veseelégtelenségben meghalt. A szennyezett élelmiszer rajtuk kívül több tucatnyi más fogyasztót is súlyosan megbetegített – írja a krone.at.

Az ügyben polgárjogi és büntető eljárás is indult.

A svájci Nestlé élelmiszeripari vállalatának francia leányvállalata beleegyezett, hogy kártérítést fizet az áldozatoknak. A békés megállapodást már március 31-én aláírták, de a kártérítés összegéről nem közöltek részleteket.

„Az érintettek mindegyike kártérítési javaslatot fog kapni a Nestlé France-tól egy orvosi értékelést követően, amely méltányos módon veszi figyelembe a kár súlyosságát és az egyes eseteket” – közölte a Buitoni France a cikk szerint.

„Az áldozatoknak igazságos kártérítést kell kapniuk” – írta külön nyilatkozatában Pierre Debuisson ügyvéd, aki 63 áldozatot képvisel. Debuisson súlyos gondatlanság miatt perelte be a Nestlé-t 250 millió eurós kártérítést követelve ügyfelei számára. Az ügy tárgyalását május 9-re tűzték ki.

Az egyezséggel azonban lezárult az ügy polgári jogi része, így a tervezett tárgyalás is elmarad.

„A békés megegyezés gyakori a polgári eljárásokban, és lehetővé teszi a polgári jogvita lezárását” – közölte a Nestlé.

A büntetőeljárás azonban továbbra is folyamatban van: Párizsban tavaly májusban indult bírósági vizsgálat, mégpedig két áldozat gondatlanságból elkövetett emberölése és 14 másik áldozat gondatlanságból elkövetett testi sértése miatt. A Nestlé ellen azonban még nem emeltek vádat.

A vállalatcsoport 2022. március 18-án hívta vissza pizzáit, és zárta be a Caudry pizzagyár két gyártósorát, közvetlenül azután, hogy a mérgezési és halálesetekre fény derült. Április 1-jén a cég igazgatósága betiltott minden tevékenységet az ottani gyárban, mivel az egészségügyi hatóságok kapcsolatot találtak a pizzák fogyasztása és a megbetegedések között.

Egy évvel az eset után a Nestlé március végén bejelentette a Caudry gyár végleges bezárását. Korábban részlegesen újraindították, de a botrány után masszívan visszaesett az értékesítés. A dolgozók tiltakoznak a bezárás ellen, de egyelőre sikertelenül.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés