ACNEWS

2024. July 04.   |   Ulrik napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

George Clooney hősiesen beperelte Putyint Ausztriában

George és Amal Clooney / Fotó: Shutterstock
George és Amal Clooney / Fotó: Shutterstock
Hétfőn feljelentést tettek az osztrák szövetségi ügyészségen Putyin katonái ellen, háborús bűnökért. Amal és George Clooney nyújtotta be.
Hirdetés
Ad image

Ausztriában még soha nem volt ilyen per. Amal és George Clooney a Center for the Enforcement of Human Rights International (CEHRI) nevű emberi jogi szervezettel és a Clooney Foundation for Justice (CFJ) nevű alapítványukkal akarnak fellépni Putyin katonái ellen. Clooneyék bizonyítékot akarnak arra, hogy az orosz fegyveres erők megerőszakoltak két nőt.

Konkrétan egy 2022 februárjában történt incidensről van szó, amikor orosz katonák ostromoltak egy Kijev melletti falut. A csak „Olena” és „Olha” néven említett nőket éjszaka rabolták el otthonukból részeg orosz katonák a parancsnokuk vezetésével. A katonák először állítólag Olena házába hatoltak be. Amikor a lány aggódva megkérdezte, hogy megölik-e, a parancsnok azt válaszolta, hogy nem kell félnie, mert „a fiúk csak szórakozni akarnak„.

Ugyanez a jelenet játszódott le állítólag Olha házában is. A férje megpróbálta megakadályozni, hogy a katonák elvigyék a feleségét. A helyszínen agyonlőtték.

A többszöri szexuális zaklatás és erőszak után mindkét nőnek sikerült elmenekülnie és visszatérnie otthonába. Néhány héttel később a falut felszabadították az ukrán csapatok. Az egyik nő a faluban maradt, míg a másik a beszámolók szerint Ausztriába menekült.

Clooneyék szervezete szerint ezek a bűncselekmények az oroszok által megszállt területeken a civilek ellen elkövetett széles körű és szisztematikus emberi jogi jogsértések példái. Ezeket a bűncselekményeket az ENSZ és más szervezetek is részletesen dokumentálták.

A CEHRI úgy véli, hogy az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekre az osztrák büntetőjogot kell alkalmazni. Illetve az osztrák büntetőhatóságok illetékesek az ügy kivizsgálására és a büntetőeljárás lefolytatására. Ez a joghatóság az egyetemes joghatóság elvén alapul. Lehetővé teszi az államok számára, hogy a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekményekkel szemben büntetőeljárást indítsanak. Függetlenül a bűncselekmény elkövetésének helyétől és az elkövetők vagy az áldozatok állampolgárságától.

A CEHRI és a CFJ most felszólítja az osztrák hatóságokat, hogy indítsanak büntetőeljárást és adjanak ki elfogatóparancsot a gyanúsítottak ellen, hogy lehetővé tegyék letartóztatásukat, kiadatásukat és büntetőeljárás alá vonásukat. Ezeket az elfogatóparancsokat az Europol és az Interpol támogatásával Ausztrián kívüli országokban is végre lehet hajtani.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy képviselhetjük az ukrán túlélőket ebben a mérföldkőnek számító ügyben – ez az első ilyen ügy Ausztriában” – mondta Tatiana Urdaneta, a CEHRI alapító tagja. „Most már reméljük, hogy az ügyészség késedelem nélkül cselekszik, és előzetes eljárást indít a vádlottak ellen.” A büntetőfeljelentés a bűncselekmények közvetlen elkövetői, valamint hét közép- és magas rangú parancsnok ellen irányul. Az iratok kiterjedt ukrajnai bizonyítékokat, valamint nyílt forrásból származó adatok elemzését tartalmazza.

(Szögezzük le: Soha senkinek sincs joga bárkit is megerőszakolnia. Sehol a világon. Ez nem kérdés. És a jog ne legyen kíméletes. Ez se kétséges. Még akkor se, ha tele van a világ erkölcsprédikáló majd köztörvényessé váló politikusokkal és sztárokkal. Akik bort ittak, de vizet prédikálnak. Most várjunk. Felbukkan-e majd egy nő a világban, aki azt állítja: Clooney is Ross(z) fiú volt… Mert mostanában mindig az derül ki, aki másokat, biztos távolságból és nagy hangon számonkér (akár joggal), az valahol korábban már maga is elbukott… csak eddig megúszta.)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés