ACNEWS

2024. April 25.   |   Márk napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Gigantikus túlélősziget nőtt a tengerben – műanyagból

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A műanyaghulladék egyre nagyobb problémát jelent a tengeri élővilágra nézve.
Hirdetés
Ad image

Hawaii és Kalifornia között egy gigantikus műanyag kontinens nőtt a tengerben. Eközben 79 000 tonna műanyaghulladék lötyög a Csendes-óceán közepén – írja a Kroenen Zeitung.

Az egész hátborzongató öko-kuriózuma: a műanyag mega-felhalmozódás a polipok, rákok, tengeri anemónák és milliónyi más tengeri állat úszó túlélőszigetévé vált. Ezt több expedíció is bizonyította.

A tengeri madarak, tengeri teknősök, bálnák, delfinek és fókák azonban szenvednek az óceánokban tapasztalható műanyagválságtól. A tengerben lévő műanyaggal szembesülő állatok közül sokan lassú és gyötrelmes halált halnak – áll a WWF cikkében.

Az Alfred Wegener Intézet tanulmánya azt vizsgálta, hogy a tengeri hulladék milyen hatással van a biológiai sokféleségre és az ökoszisztémákra. Világossá vált, hogy a műanyaghulladék-válság következményei különösen drámaiak a tengeri madarak, a tengeri teknősök és a tengeri emlősök esetében.

Mint ahogy a WWF is írja, legyen szó sáskákról, albatroszokról vagy gémekről: számos régióban ma már minden harmadik vizsgált tengeri madár gyomrában műanyag van. A probléma olyannyira elterjedt a tintahalaknál, hogy a biológusok az óceánok műanyaggal való szennyezettségének, valamint az óceánok szemetelése elleni intézkedések hatékonyságának indikátorfajaként használják. Egyszerűen fogalmazva: ha a tintahalnak sok műanyag van a gyomrában, akkor az óceánok egésze is erősen szennyezett műanyaggal.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés