ACNEWS

Ha Zelenszkijt megölnék – ez az ukránok terve

Zelenszkij ezt nagyon túltolta: magára haragította a lengyel népet Fotó: Unsplash
Zelenszkij ezt nagyon túltolta: magára haragította a lengyel népet Fotó: Unsplash
Ukrajnának van terve arra az esetre, ha az elnök háborús körülmények között meghalna, bár ukrán tisztviselők nem hajlandóak erről nyilvánosan beszélni. Erről a Politico című amerikai lap számolt be.
Hirdetés
Ad image

A kiadvány szerzői megjegyzik, hogy az elnök orosz csapatok általi esetleges meggyilkolásának kérdését sem Ukrajnában, sem Nyugaton nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A lap azt írja, hogy a fenyegetés miatt Zelenszkij külföldi látogatásait maximális titoktartással tervezik. Az ukrán tisztviselők tavaly februárban feldühödtek, amikor a tervezett brüsszeli látogatásáról három nappal a várható érkezése előtt napvilágot látott információ, ami veszélyeztette az utazását.

A Politico megjegyzi, hogy annak ellenére, hogy az ukrán tisztviselők nem szívesen beszélnek róla, Zelenszkij halálára még mindig létezik egy vészhelyzeti terv. Ezt még tavaly Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is megerősítette, amikor egy interjúban azt mondta, hogy “az ukránoknak vannak tervei a kormányzás folytonosságára”.

Technikailag az alkotmány szerint az utódlási sor egyértelmű: ha az elnök nem tudja ellátni a feladatait, az ukrán Verhovna Rada (parlament) elnöke veszi át a hatalmat. A Politico megjegyzi, hogy a Verhovna Rada jelenlegi elnökének – Ruszlan Sztefancsuknak – nincs túl nagy népszerűsége a lakosság körében, de ez valószínűleg nem jelent problémát.

“Van egy erős vezetői csapat, és szerintem egy kollektív kormányt fogunk látni” – magyarázza a hipotetikus helyzetet Adrian Karatnycky, az Atlantic Council Eurázsia Központjának vezető munkatársa a lapnak adott kommentárjában.

A Politico szerint Zelenszkij távollétében Sztefancsuk, az elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak, Dmitro Kuleba külügyminiszter és Olekszij Reznyikov védelmi miniszter kollektíven vezetné az államot. Valerij Zaluzsnij marad a hadsereg főparancsnoka.

“Az ország elérte a nagyon jelentős szolidaritás és nemzeti egység pontját, így ha Zelenszkijjel valami szörnyűség történne, az nem lenne olyan döntő jelentőségű, mint gondolják” – mondta Karatnycky.

Megjegyezte, hogy Ukrajna “jól olajozott” közigazgatási, katonai és diplomáciai gépezetet hozott létre.

A Politico megjegyzi, hogy a világtörténelem is megerősíti a fentieket. Az amerikai National Bureau of Economic Research szakértői kiszámították, hogy az elmúlt 150 évben 59 merényletet követtek el nemzeti vezetők ellen.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés